Het Clubkompas

Samen investeren in een sterke en bloeiende toekomst voor jullie club! Dat doe je via het Clubkompas. Binnen een halfjaar weet je precies hoe je je club versterkt en toekomstbestendig maakt. Het Clubkompas is een waardevolle (gratis) tool voor bestuurders die in kansen denken en graag vooruit willen. De strategie? Ontdek, ontwikkel en overwin: samen versterken we de toekomst van je club.

Begin 2024 lanceerden wij het Clubkompas. Waarom? Omdat we ons ervan bewust zijn dat er ontzettend veel gebeurt binnen een club. Er komen veel ontwikkelingen op jullie af. Dan is het handig om een tool en ondersteuning te hebben die je houvast bieden. Dat is precies wat het Clubkompas doet. Het geeft inzicht in en richting aan de toekomst van jullie club.

Wat gaat het Clubkompas je brengen?

Allereerst is het belangrijk om te weten hoe je club ervoor staat. En ook belangrijk: hoe vinden je leden dat de club het doet? Het Clubkompas biedt niet alleen inzicht in de huidige situatie, maar ook in de haalbaarheid van jullie ambities. Het stelt je in staat om te bepalen waar jullie de focus op moeten leggen om de club te versterken. Het is dus een traject dat jullie verder helpt en waarbij we jullie ondersteunen.

Via het Clubkompas krijg je een helder beeld van jullie vitaliteit en toekomstbestendigheid, inclusief concrete aandachtspunten en aanbevelingen om jullie club te versterken. Met behulp van deze tool kunnen we je club nog beter en efficiënter ondersteunen. Kortom: we bouwen gericht en planmatig aan jullie club.

Hoe gaan we te werk?

We stellen eerst een werkgroep van leden samen die met jullie Clubkompas aan de slag gaan. Zo willen we nieuwe energie in je club krijgen en meteen het bestuur ontlasten. Met behulp van verschillende werkvormen, waaronder de Clubkompas-scan en een DESTEP-analyse, maken we een helder dashboard. Hier gaan jullie veel voordeel van hebben. We staan stil bij jullie missie, visie en doelstellingen en brengen de clubcultuur in kaart.


Over de Clubkompas-scan

De Clubkompas-scan (we zetten hiervoor een vragenlijst uit onder bestuurders en leden) geeft inzicht in jullie score op de thema’s:

 • veiligheid
 • organisatiekracht
 • verenigkracht
 • positief sportklimaat
 • maatschappelijke oriëntatie
 • ondernemerschap
 • innovatiekracht

De zes 'clubkompassen'

Samen met de werkgroep stellen we een actieplan op om jullie club duurzaam te versterken. We draaien hierbij aan de volgende zes clubkompassen:

 • aanbod
 • accommodatie
 • cultuur
 • bestuur
 • beleid
 • kader

In een terugkoppeling aan het bestuur en de club bespreken we de inzichten en bepalen we de eerste stappen richting de toekomst van je club.

Hoe lang duurt het traject?

We verwachten dat het gemiddelde Clubkompas-traject ongeveer zes maanden duurt. Er zijn maandelijkse bijeenkomsten voor de werkgroep. De precieze duur hangt af van de inzet en daadkracht van de werkgroep. Het doel is duidelijk: samen werken we planmatig aan een sterke en bloeiende toekomst voor jullie club!

Wil jij ook graag met het Clubkompas aan de slag?

Mooi! Dan gaan we samen kijken hoe we jouw club sterker maken. Stuur een mailtje naar team Verenigingen om te laten weten dat je interesse hebt in dit traject. Je kunt hiervoor ook contact opnemen met Aemy of Robert.

Welke clubs maken al gebruik van het Clubkompas?

Logo MHC Rosmalen
Logo O.S.S.-VOLO


Download hier de Clubkompas-bestanden:

Contact

Aemy Sevinga

Consulent Sport en Bewegen/Verenigingsondersteuner

T. 06 27 14 68 03

a.sevinga@s-hertogenbosch.nl

Robert Barclay

Consulent Sport en Bewegen Verenigingen

T. 06 15 04 02 70

r.barclay@s-hertogenbosch.nl