Keerpunt gesprek


De paralympische droom van rolstoeltennister Natascha is opeens onzeker. De Talentenacademie neemt de tijd voor haar. Een betekenisvolle match over winnen en verliezen, met inzichten hoe daarmee om te gaan.

Rolstoeltennisster Natascha Hoefhamer en prestatiecoach Dirk Marcelis spreken over de nieuwe IPC regels. Natascha’s aandoening CRPS valt niet meer binnen dit regelement, waardoor ze uitgesloten wordt voor deelname aan internationaal toptennis. De Internationale Tennis Federatie (ITF) voerde de regels in 2015 al in, de Nederlandse bond gaat deze per 2022 hanteren.

Nieuwe IPC regels | CRPS is meer dan een chronisch pijnsyndroom

Het nieuwe perspectief raakt Natascha enorm! Ze voelt zich keihard afgewezen. Rolstoeltennis is al jaren meer dan haar grootste passie. En dat haar aandoening CRPS onder de pijnsyndromen wordt geschaard, doet haar aan alle kanten pijn! Ze heeft daarbij ook oog voor andere sporters met CRPS. CRPS is een ontregeling van de zenuwbanen. Natascha ervaart er kracht- en functieverlies van haar benen. Ze kan lopen maar vaak lukt dat ook niet.

Presteren

Het gesprek met Dirk spiegelde Natascha, over haar gevoelens en (re)acties. Als oud prof-voetballer en prestatiecoach kan hij zich goed verplaatsen in de situatie van de tennisster.

  • Na het gesprek vertelde Natascha:
    ‘Dat ik graag de regie in eigen handen wil houden viel hem op. Het kan me helpen om op zoek te gaan naar mensen die hiermee kunnen helpen. Ik heb meteen hulp gevraagd. Via de CRPS Vereniging zet ik mij in als vrijwilliger in het telefoonteam en een leidinggevende is bereid om mij hierbij te helpen. Ik wil tegen dit onrecht vechten. Door het sporten heb ik geleerd er altijd voor te blijven gaan, nooit opgeven.“
  • Na het gesprek vertelde Dirk:
    ‘Wat opviel bij Natascha is haar enorme positieve kijk op het leven waarin de sport een prominente rol heeft. Juist in die sport is haar, in haar ogen, onrecht aangedaan. In het gesprek werd duidelijk dat Natascha een enorm hoog verantwoordelijkheidsgevoel heeft en dat ze het liefste zaken zelf wil aanpakken en oplossen: de regie in eigen hand nemen. Dit is een enorme kracht van haar maar in deze situatie werkt het belemmerend. Door haar gedrag te spiegelen werd ze zich hier bewust van. Die bewustwording had Natascha nodig om de beste vervolgstappen te bepalen in haar strijd tegen het onrecht wat haar is aangedaan. Ik ben er van overtuigd dat Natascha met haar positieve kijk, haar enthousiasme en haar doorzettingsvermogen er alles aan zal doen om te slagen in haar strijd.’

Een super 1-2tje & een praktijkvoorbeeld van hoe SUPPORT raakt! Ben je na het lezen over deze match ook benieuwd wat ’S-PORT SUPPORT kan toevoegen aan jouw sportieve ambitie? Neem gerust contact op via 06 16 52 94 71 of sportsupport@s-hertognbosch.nl

< terug
IMG 20210602 WA0017

Contact

Ellen de Roos

Projectleider ´S-PORT SUPPORT

T. 06 16 52 94 71

sportsupport@s-hertogenbosch.nl