De Hertog haalt Paul Veenemans Prijs naar Den Bosch

Geplaatst op: 30 oktober 2017

 

Tien kilometer wielrennen, vier kilometer schaatsen, vijf kilometer hardlopen en 3,5 kilometer roeien. Dit zijn de ingrediënten voor de wedstrijd om de Paul Veenemans Prijs, die in het weekeinde van 11 en 12 november 2017 neerstrijkt in Den Bosch. De organisatie is in handen van roeivereniging De Hertog uit Den Bosch. Voor het schaatsen wijkt de club uit naar Eindhoven.

De jaarlijkse landelijke wedstrijd met deze vier duursporten is vernoemd naar Paul Veenemans. Hij was een atleet die uitblonk in vier verschillende takken van sport: roeien, fietsen, schaatsen en hardlopen. Veenemans nam als roeier deel aan de Olympische Spelen van München in 1972. De atleet stierf in 1973 op 26-jarige leeftijd aan de gevolgen van een auto-ongeluk.

De Koninklijke Nederlandse Roeibond (KNRB) riep in 1975 de Paul Veenemans Prijs in het leven ter nagedachtenis van de veelzijdige atleet. De PVP heeft ieder jaar plaats bij een andere roeivereniging in Nederland. Dit jaar krijgt de Bossche vereniging De Hertog de eer vanwege haar 25-jarig jubileum in 2017. De prijs is voor de beste allround sporter over drie van de vier onderdelen, waarbij roeien (in een skiff of twee zonder stuur) verplicht is.

Joost Hagendoorn (40) uit Vught is wedstrijdleider van de PVP 2017. De roeier van De Hertog nam zelf ook twee keer deel aan de wedstrijd. “Vorig jaar deed ik mee in Deventer en in 2014 in Uithoorn. In 2014 werd ik overall tiende, daar was ik best trots op.” Hagendoorn vindt de PVP een individuele uitdaging. “Je moet vier keer tien tot twintig minuten pieken en daarna kun je een poosje uitrusten.” De Vughtenaar beoefent alle vier de sporten. “Vroeger deed ik veel aan hardlopen. In 2009 ben ik gaan roeien. En ook fietsen en schaatsen doe ik geregeld. Voor schaatsen heb ik extra lessen genomen.” 

Volgens Hagendoorn trek je tijdens de wedstrijden veel op met de andere deelnemers. “Je doet mee als individu. Dat is anders dan bij gewone roeiwedstrijden, waarbij je meestal met je team deelneemt.

De Hertog rekent op 80 tot 100 deelnemers in het weekeinde van 11 en 12 november. “Het gaat van topsporters tot amateursporters. Voor iedereen is plaats”, aldus wedstrijdleider Hagendoorn.