Rolstoelvaardigheid en zelfvertrouwen hand in hand bij cursus Uniek Sporten

Geplaatst op: 12 mei 2018

 

Het aanleren van behendige technieken om vertrouwd te raken met je handbewogen (sport)rolstoel. En tevens ervaren hoe leuk het kan zijn om als rolstoeler te sporten. Dat zijn de voornaamste doelen van een nieuwe cursus, georganiseerd door het samenwerkingsverband 's-Hertogenbosch en De Meierij dat sinds vorig jaar is aangehaakt bij de landelijke organisatie Uniek Sporten en dat ondersteund wordt door de provincie.

Druk is het nog niet tijdens de eerste sessie die op deze zaterdagochtend plaatsvindt in de sportzaal aan de Churchilllaan. Maar dat gegeven doet niets af aan de praktische meerwaarde van de cursus, die uit vijf bijeenkomsten bestaat. Na een kort voorstellingsrondje vraagt de uit Kaatsheuvel afkomstige trainer Toine Klerks de deelnemers om zich klaar te maken voor de warming-up. Tweetallen krijgen het verzoek elkaar om en om te volgen. "Probeer zoveel mogelijk op soepele wijze door te rollen, en voorkom tegelijkertijd dat je stil komt te staan, óók in de bochten. Anders kost het opstarten telkens extra energie", doceert Klerks, die in het dagelijkse leven onder meer als manager fungeert ten dienste van het Nederlandse rolstoelbasketbal.

Even later simuleert hij een drempel door een mat op de grond neer te leggen. "Wanneer je een dergelijk obstakel tegenkomt, is het van belang dat je weet waar het kantelpunt van je stoel ligt zonder achterover te kieperen. Herhaaldelijk zijn daarbij corrigerende 'tikjes' noodzakelijk. Hoe beter je de wielen kunt liften, des te makkelijker je een drempel kunt nemen. Eveneens hangt veel af van de timing."

Best eng
"Het liften door op zoek te gaan naar de juiste balans vind ik eerlijk gezegd best eng", reageert Natascha Hoefhamer (35) uit Schijndel. "Ik hoop mijn angst op dit gebied snel te overwinnen." Ooit hockeyde ze samen met Maartje Paumen bij HC.Geleen; in 1998 raakte ze echter zwaar geblesseerd tijdens een training. "Aanvankelijk was mijn enkel verzwikt en had ik scheurtjes in mijn enkelbanden. Later kreeg ik te maken met CRPS (Complex Regionaal Pijn Syndroom). Ik kan nog steeds lopen, maar heb behoefte aan een rolstoel bij de wat langere afstanden. In de tussentijd heb ik me compleet overgegeven aan het rolstoeltennis. Door keihard te trainen heb ik inmiddels de nationale top bereikt."

Trainer Ad Martens van handbalvereniging Zephyr uit Schijndel ziet deelname aan de cursus ook als een interessante en leerzame ervaring. "Als trainer dien je altijd te weten wát je traint. Ik ben bezig om binnen de club een aparte tak voor gehandicapten goed op poten te zetten, vandaar!", onderstreept Martens.

Om de eerste sessie op een passende manier af te sluiten heeft Klerks voor de aanwezigen nog een speloefening in petto. Er worden twee teams geformeerd, waarna een reeks pionnen moet worden omgegooid bij de tegenpartij. Eerst met een grote zachte bal, daarna met een rugbybal. Bij de meesten krijgt het fanatisme snel de overhand.

Foto: Trainer Toine Klerks geeft tekst en uitleg. 
Tekst/ Bron: Brabants Dagblad, Chris Korsten