Masterstudent Stefan van Veen maakt werk van buitenspelen
Geplaatst op: 01 oktober 2019
Masterstudent Stefan van Veen maakt werk van buitenspelen. In ’s-Hertogenbosch wil hij zijn concept voor de straat-speel-stoep ontwikkelen. SUPPORTER Verel schoof aan de tekentafel en voila, het innovatieplan is opeens te zien. In mei 2020 hoopt Stefan zijn plan ‘live te doen’.
Aanleiding - Hoe kunnen we ervoor zorgen dat kinderen meer gaan buiten spelen?
Menig (groot) ouder, pedagoog of beweegcoach buigt zich over deze vraag, want sport raakt ons allemaal. Sport en bewegen dragen bij aan een gezonde, actieve, duurzame, sociaal betrokken en veilige samenleving. Sport biedt een platform om elkaar te ontmoeten, heerlijk te ontspannen en samen iets te ondernemen. Het allermooiste van sport is ”het is gewoon leuk”. Enof het buitensporten leuker wordt met een pop-up straat-speel-stoep wil masterstudent Stefan van Veen weten.
Motivatie vanuit ergernis…
Als vakleerkracht Bewegingsonderwijs merkte Stefan op dat Bossche kinderen maar weinig gewend waren. ‘Hun beweegniveau viel me tegen. Ik realiseerde ik me dat dit een glijdende schaal was die al jaren gaande is. Ook hun weerbaarheid vond ik, uitzonderingen daar gelaten, aan de lage kant. Een paar zweetdruppeltjes en ze haakten af. Een paar windvlagen: “Meneer, kunnen we naar binnen?” Ik schrok en betrapte mezelf op de gedachte: “tsja, als ze nu eens vaker buiten zouden spelen….”
Aanpak- Een literatuurstudie volgde…
In maart 2016 was in het nieuws dat Engelse kinderen dagelijks minder buiten zijn dan gedetineerden. Volgens een artikel in de Britse krant The Guardian (2016) komt 74% van de Engelse kinderen tussen de vijf en de twaalf jaar dagelijks minder dan een uur buiten. Dit nieuws veroorzaakte ook in Nederland een bescheiden schokgolfje. Uit onderzoek van Kantar Public (2018) voor Jantje Beton blijkt dat kinderen anno 2018 aanzienlijk minder buiten spelen dan vroeger (ten opzichte van ouders en grootouders). Bovendien komt naar voren dat één op de vier kinderen eigenlijk meer buiten zou willen spelen dan hij of zij daadwerkelijk doet. In de opvolgende versie van ditzelfde onderzoek (Kantar Public, 2019) zijn de cijfers zelfs nog wat slechter geworden: ouders geven aan dat 15% van de kinderen nooit buiten speelt.
Stefan beoordeelde initiatieven binnen en buiten Nederland en ging aan de slag voor een concept in ’s-Hertogenbosch.
Innovatieplan in de maak
Stefan betrok een grote groep ouders en bewegingsagogen bij zijn innovatieplan. Ook SUPPORTER Verel maakte tijd vrij om zijn straat-speel-stoep uit te werken! De straat-speel-stoep is een soort speelparcours voor kinderen van vier tot en met negen jaar dat we letterlijk in een straat bij kinderen op de stoep neerzetten. Zet je verbeelding even aan en kijk mee door de ogen van Davy, een jongetje van zes jaar die zijn voordeur uitstapt: “Wow, dat ziet er gaaf uit!” Hij onderdrukt zijn impuls niet en rent naar de kleurige omheining die hem als een magneet aantrekt. Hij kijkt door één van de kijkgaten en ziet veel andere kinderen spelen. Gaaf! Hij zoekt de ingang, stapt naar binnen en blijft even staan om dit speelwalhalla op zich in te laten werken: een klimparcours over een omgevallen boom, hopen zand, boomstronken en een slingerrek, een pumptrackbaantje met crossfietsjes en allerlei losse speelmaterialen uit de straatspeelbus. En ziet hij daar nu ook iemand die iets doet met een interactief horloge? Zoef, dan is hij weg! Op naar die omgevallen boom.. Het mooie is, dat Davy zijn moeder hem ook niet hoeft tegen te houden. De straatspeelstoep is niet alleen fysiek veilig, maar ook sociaal veilig. Ik wil buren vragen om meet te kijken of er niks raars gebeurt en dat is wel zo prettig. Misschien benoemen we wel een “chef bouwplaats”. Buiten spelen wint het voor even van de auto’s. En vanwege het pop-up karakter van de straatspeelstoep kan dat ook best. Reken maar dat je kinderen er niet weg te slaan zijn!
SUPPORT
Om te zorgen dat de eerste straatspeelstoep er in mei 2020 ligt in ’s-Hertogenbosch is Stefan om de tafel met bedrijven die kunnen helpen om de inrichting zo gaaf en goed mogelijk te maken. Stefan: ‘De match met Verel heeft me verder gebracht. Christian Verel begreep me direct en binnen een korte tijd stond mijn concept in een visual. De basisschets bestaat uit een vrij laag beweegparcours dat de ontwikkeling van de “fundamental movement skills” stimuleert. Zoals klimmen, klauteren en balanceren. Hierbij worden zoveel mogelijk simpele oplossingen gebruikt, natuurlijke materialen en groen (uit de omgeving als het kan en anders voegen we zelf een stukje natuur toe). Het blijft bij de tijd door er onder andere wat interactieve elementen aan toe te voegen, zoals de Wanderwatch en interactieve beweegtegels. De inrichting stimuleert ook dat kinderen hun eigen spullen van thuis meenemen om te gebruiken in de straatspeelstoep. Denk aan eigen fietsjes voor op de pumptrack.De buurt zal met elkaar moeten samenwerken, overleggen en voorbereiden om voor elkaar te krijgen dat de straatspeelstoep in hun straat komt. Denk aan draagvlak checken, bijvoorbeeld door handtekeningen verzamelen. Denk aan afspraken maken over hoe er toezicht gehouden wordt. Het benoemen van een “chef bouwplaats” die een soort van aanspraakpunt is. En denk aan een gezamenlijke opening in welke vorm dan ook. Door dit gezamenlijke, sociale gebeuren wordt het ook een veilige plek, waar je je kinderen met gerust hart laat spelen.’
Volg de rest van het innovatieproject via https://www.linkedin.com/groups/8742238/