Nationale Sportweek #sportdoetietsmetje

Geplaatst op: 02 september 2020

 

Sport doet iets met je. Dit is het thema van de Nationale Sportweek 2020. De Nationale Sportweek vindt plaats van 18 t/m 27 september.

Sport inspireert, sport verbindt en sport levert een belangrijke bijdrage aan de samenleving en aan ieder individu. Het bepaalt voor een deel wie we zijn, wat we doen en vooral met wie we dat doen. Deelnemen aan sport betekent vaak deelnemen aan de maatschappij.

De Nationale Sportweek is er om iedereen te laten zien en ervaren hoe leuk en belangrijk sport en bewegen is. De de Nationale Sportweek én de Sportactie zetten in september de sport en de sportclubs vol in de schijnwerpers. Doe je mee?

Met de sportactie enthousiasmeren NOC*NSF, Albert Heijn, sportbonden, gemeenten én de deelnemende sportclubs potentiële sporters om (weer) te gaan sporten. Plezier in sport staat hierbij centraal: want wat je leuk vindt, houd je langer vol. Daarom willen we iedereen de kans geven om verschillende sporten te proberen en de sfeer op de club te proeven.

Meld je aan voor de Sportactie en laat sporters kennismaken met jouw sport(club), promoot je vereniging en werf nieuwe leden!

Wat doet sport met jou?

Natuurlijk zijn wij ook benieuwd naar de verhalen áchter sport, want... wat doet sport met jou? Heb je een bijzonder mooi Bosch sportverhaal? Schroom dan niet om onze eigen redactie te informeren via redactiesport@s-hertogenbosch.nl en deel je verhaal op social media! #NSW2020 #BeActive #sportdoetietsmetje

Agenda met verschillende datums en themadagen

Sport doet iets met je. Wat doet sport met jou?

Vrijdagochtend 18 september bezochten we de SportPlus Linedance les van Ans. Elke week wordt haar les druk bezocht door ouderen die tussen 9.30 uur en 10.30 uur met veel plezier linedancen. Aan een paar deelnemers stelden we de vraag: Wat doet sport met u?

Meneer J.W. de Rover - 87 jaar

Meneer De Rover is begonnen met linedancen nadat zijn vrouw zo'n 25 jaar geleden overleed. Zijn hele leven had hij al gedanst. Dit was geen linedance, maar ballroom. Hierdoor was hij eerst wat sceptisch over het linedancen. Na één les geprobeerd te hebben, was hij echter direct overtuigd. Hij is nooit meer gestopt met linedancen! Hij houdt ervan om onder de mensen te zijn. De danslessen zorgen voor sociaal contact.

Vrouw met bloemtjes shirt die linedans aan het dansen is
Mevrouw Mia Somers - 70 jaar

"Dansen is voor mij heel belangrijk! Het maakt een stofje in mijn hersenen vrij, waardoor ik even alles vergeet. De stress en de zorgen van het leven.

Daar is ook wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Ouderen die regelmatig dansen, krijgen minder vaak last van dementie. Het effect was veel groter dan bij zwemmen, fietsen of iets anders. Samen bewegen op muziek doet iets positiefs met oudere hersenen. Een dans gebruikt heel wat hersencentra: voor beweging, evenwicht, oriëntatie, ritme van muziek. Dansen lukt pas als al die centra precies synchroon werken.

Dans, mits je van dansen houdt, mobiliseert niet alleen het lichaam, maar ook de geest."

Vrouw in witte shirt die linendans aan het dansen is

Mevrouw Joke Helmons - 70 jaar

"Dansen brengt mij heel veel plezier. Tijdens het dansen vergeet ik de bezigheden van alledag even. Ik kan mijn hoofd leegmaken en voel innerlijke bevrijding. Door het linedancen heb ik veel sociale contacten. Het is altijd zo gezellig onder elkaar, niet alleen tijdens de lessen, maar ook daarbuiten. Eén keer in het jaar gaan we samen eten, we drinken samen thee en we maken uitstapjes (buiten coronatijd). In de ziel voel ik me 18!"

Naast het bezoek aan de SportPlus Linedance les, bezochten we ook Stan de Wijs, oprichter en vrijwilliger bij Pukkiesport (nu: Minigym).


Stan de Wijs

Stan is drie jaar geleden gehandicapt geraakt, doordat zijn rechteronderbeen geamputeerd moest worden door een zeer ernstige bacterie in zijn voet. Om toch bezig te kunnen blijven, heeft hij samen met Moniek Pukkiesport opgezet. Met deze laagdrempelige gymlessen voor de allerkleinsten en hun ouders wilden zij iedereen toegang geven tot sport en bewegen.

"Sport zorgt voor verbroedering"

Sport en het bezig zijn met Pukkiesport geeft Stan voldoening. Het is voor hem een bezigheid om niet de hele dag thuis te hoeven zitten en om iets te kunnen betekenen voor minder bedeelden. Volgens hem zorgt sport voor verbroedering. Kinderen doen elkaar na en begrijpen elkaar. Hiervoor hoeven zij elkaars taal niet te spreken.

Stan toekomstdroom is een hele duidelijke. Hij droomt over gratis sport voor alle kinderen in Den Bosch. Hij wil dat het voor iedereen mogelijk is om te sporten, of je nu arm of rijk bent.

Man in scootmobiel met kleurrijke achtergrond

Deel dit bericht: