Derde POP-UP Speelplek is geplaatst in Nuland

Geplaatst op: 05 juni 2021

 

Op zaterdag 5 juni is de derde POP-UP Speelplek van de gemeente ’s-Hertogenbosch geopend. Na het grote succes in Haren, Donk en Reit en in Nieuw Zuid (beiden in ’s-Hertogenbosch) staat hij nu in Nuland. Jeugdburgemeester Jop van Peufflik opende de POP-UP Speelplek officieel. Tot en met 2 juli staat hij aan de Kloosterstraat in Nuland.


Meer buitenspelen

De derde plaatsing van de POP-UP Speelplek is de laatste in een serie plaatsingen die als pilot zijn ingezet. De POP-UP Speelplek is bedacht door Stefan van Veen. Stefan is docent bewegingsonderwijs en medewerker van ´S-PORT. Hij is al jaren actief in de Bossche wijken om kinderen meer te laten sporten en bewegen. In de afgelopen 15 jaar zag hij dat kinderen steeds minder goed gingen bewegen. Motorische vaardigheden ontwikkelden minder goed, omdat kinderen bijvoorbeeld meer binnen spelen met mobiele apparaten. Stefan maakte zich zorgen en betrapte zichzelf op de gedachte: “Wat als ze nu eens meer zouden buiten spelen?”.

Dat was het vertrekpunt. Stefan combineerde het ontwikkelen van de POP-UP Speelplek met zijn masteropleiding Sport- en Beweeginnovatie aan de HAN. Een uniek en nieuw concept ontstond: de POP-UP Speelplek. Het stimuleert kinderen meer buiten te spelen. De Speelplek is te verplaatsen, ligt letterlijk voor de deur en is daardoor toegankelijk voor iedereen.

Alleen samen lukt het!

Net zoals bij de eerste en tweede POP-UP Speelplekken spelen ook in Nuland de bewoners een belangrijke rol. Dorpsraad Nuland en Buurtvereniging De T-Splitsing zijn actief betrokken. Er zijn allerlei taken die rondom zo’n plaatsing moeten gebeuren. Van het organiseren van een opening, tot afspraken maken over het houden van toezicht, tot een “chef bouwplaats” die de Speelplek opent in de ochtend en afsluit in de avond. Zonder actieve bewoners, geen POP-UP Speelplek. Hiermee wordt de verbinding in de wijk dan ook versterkt. Naast het meer laten buitenspelen van kinderen is dit een belangrijk tweede doel.

Als laatste is Sportalliantie Rosmalen betrokken bij de Speelplek in Nuland. Zo worden onder andere beweegactiviteiten voor ouderen aan de POP-UP Speelplek gekoppeld.

Resultaat en vervolg?

Net zoals bij de andere plaatsingen doet Stefan weer onderzoek naar de effecten van de plaatsing. Dit doet hij samen met InnoSportLab Sport en Beweeg uit Eindhoven. Na 2 juli bekijkt de gemeente of de testfase voldoende geslaagd is om het concept voort te zetten. Het zou natuurlijk fantastisch zijn als de POP-UP Speelplek een vast onderdeel wordt van ‘spelen’ in ’s-Hertogenbosch!

Vragen?

Contact

Stefan van Veen

Medewerker Sport en Bewegingsonderwijs, KC De Haren

T. 06 52 58 52 56

s.vanveen@s-hertogenbosch.nl

Deel dit bericht: