Sportmaatje: Het unieke visitekaartje van jouw vereniging
Geplaatst op: 03 maart 2021

Zijn sporters met een fysieke beperking welkom bij jouw vereniging? En ook al actief als lid bij de club? Dan kan jouw vereniging ons helpen. Wij zijn namelijk op zoek naar Sportmaatjes!
Een Sportmaatje:
- Heeft een fysieke beperking.
- Draait als lid actief mee in het reguliere sportaanbod van de vereniging.
- Ervaart plezier en geen belemmeringen tijdens het sporten.
- Wil graag iemand anders met een fysieke beperking helpen om dat ook te ervaren.
- Maakt in de rol van gastvrouw/-heer de beginnende sporter wegwijs binnen de club.
- Zoekt samen met de beginnende sporter wat er nodig is om te kunnen (blijven) sporten.
- Staat ervoor open om zijn of haar ervaringen te delen met andere Sportmaatjes.
Het Sportmaatje als het unieke visitekaartje van jouw vereniging!
SPORTMAATJES GEZOCHT!
Help jij ons mee Sportmaatjes te vinden? Wij vragen jou dit bericht via de clubkanalen onder de aandacht te brengen bij de leden van jouw vereniging.
Heb je interesse, vragen of wil je meer informatie? Of wil jij in contact komen met een Sportmaatje? Neem contact op met Luc van Eerd, Consulent Sport en Bewegen van de gemeente ’s-Hertogenbosch. Je bereikt Luc op 06 54 35 41 28 of via l.vaneerd@s-hertogenbosch.nl.
SAMENWERKING TOLBRUG SPECIALISTISCHE REVALIDATIE
Sportmaatjes worden onderdeel van een Sportmaatjes-netwerk, welke begeleid wordt door ervaringsdeskundigen van Tolbrug Specialistische Revalidatie van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Op deze manier zijn Sportmaatjes met elkaar verbonden en bereikbaar voor de beginnende sporter met een hulpbehoefte. Sportmaatjes is een samenwerkingsproject van Tolbrug Specialistische Revalidatie, Uniek Sporten De Meierij en ’S-PORT. Deze partijen bieden ondersteuning bij inhoudelijke vragen vanuit de vereniging over de begeleiding van beginnende sporters.
WAAROM SPORTMAATJES?
Sporten is gezond, geeft plezier en is van grote maatschappelijke waarde. Helaas is sporten en bewegen niet voor iedereen even vanzelfsprekend. Zo zien we dat voor veel mensen met een fysieke beperking de daadwerkelijke stap naar een sportclub vaak groot is. Ook omdat hierbij voor hen veel meer komt kijken dan alleen contact leggen. Vervoer, kleding en organisatie binnen het dagschema is voor hen vaak veel minder vanzelfsprekend dan voor valide sporters.
Uit ervaring weten we dat leren van elkaar en ervaringen delen met en door lotgenoten deze drempel verlaagt. Dit versterkt de eigen regie, zelfwaardering, de kans op duurzame verandering van leefstijl en maatschappelijke participatie. Met het project Sportmaatjes willen we hieraan vorm geven door mensen met een fysieke beperking die willen gaan sporten bij een vereniging een eigen Sportmaatje te geven.
