Sport als middel om maatschappelijke problemen aan te pakken

Geplaatst op: 01 juli 2024

 

Al langere tijd werken de gemeente ’s-Hertogenbosch, FC Den Bosch en haar foundation samen aan maatschappelijke projecten en activiteiten in ‘s-Hertogenbosch. Dit is nu officieel gemaakt. Doel is om vanuit onze maatschappelijke rol te zorgen voor verbetering van de leefsituatie van individuen, groepen en wijken in ’s-Hertogenbosch en de regio. We zetten hiervoor sport en bewegen als middel in.

Vanuit de foundation en vanuit de gemeente worden ontwikkelingen, kansen en mogelijkheden gesignaleerd en gecreëerd. Sporten en bewegen vinden veel mensen leuk om te doen en is daarom al heel waardevol. Sport- en beweegstimulering worden daarnaast ook ingezet als middel om een bijdrage te leveren aan diverse maatschappelijke vraagstukken.

Nu is onder meer vastgelegd dat de partners de amateursport en (voetbal) verenigingen ondersteunen en dit samen zo optimaal mogelijk organiseren. Ook het inspireren van individuele Bosschenaren en groepen voor wie bewegen en sporten nog niet vanzelfsprekend is, heeft prioriteit. Samen met het gemeentelijke sportstimuleringsmerk ‘S-PORT als uitvoerende organisatie, liggen hier kansen die de partners willen benutten.

Meer gezonde en gelukkige levensjaren

Wethouder Marianne van der Sloot namens de gemeente ‘s-Hertogenbosch: “Als gemeente willen wij meer gezonde en gelukkige levensjaren voor al onze inwoners. Sport en bewegen dragen bij aan een gezonde, actieve, en een sociaal betrokken samenleving. Juist voetbal is een voertuig om mensen te bereiken en in beweging te krijgen. Daarom kijken wij uit naar een intensievere samenwerking met FC Den Bosch en de FC Den Bosch Foundation. De zichtbaarheid en aantrekkingskracht van de club willen wij benutten voor het vinden en binden van kwetsbare individuen en groepen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Elk maatschappelijk vraagstuk is een kans om gezamenlijk iets te ondernemen en dichterbij ons doel te komen. Hoe meer Bosschenaren op eigen kracht en met kracht in de eigen omgeving dromen verwezenlijken en een stabiele plek vinden in onze lokale maatschappij, hoe beter. Zo versterken we samen de Bossche sociale structuur.”

Samen op zoek naar oplossingen

Algemeen directeur van FC Den Bosch Tommie van Alphen: “FC Den Bosch wil zich nog meer in de stad en regio manifesteren. De club is geworteld in de samenleving en hoort bij Den Bosch. FC Den Bosch kent een sterke WIJ-cultuur. Door gebruik te maken van de symbolen van de club, zoals het logo, de clubkleuren blauw en wit en Stadion De Vliert, maar ook met de inzet van onze spelers, medewerkers, oud-spelers en vrijwilligers kunnen we collectieve maatschappelijke participatie en verandering stimuleren. Een goede samenwerking met de gemeente is daarbij hard nodig. Samen hebben we meer impact op de vaak meervoudige, complexe uitdagingen van deze tijd en kunnen we op een laagdrempelige manier bijdragen aan oplossingen.”

Actuele maatschappelijke problemen

Voorzitter FC Den Bosch Foundation Esther Vroegh: “Aandacht loont, net als samenwerken. De foundation kan als uitvoerend orgaan een aanjager zijn voor een inclusieve stad waar inwoners oog hebben voor elkaar en waar kwetsbare mensen en groepen niet buiten de boot vallen. De rol van de profclub houdt namelijk niet op bij de stadionpoorten. Via de foundation helpen wij mee om actuele maatschappelijke problemen als eenzaamheid, armoede, zwaarlijvigheid en bewegingsinactiviteit terug te dringen. Maar ook de mentale uitdagingen waarmee veel jongeren kampen of goed supporterschap komen binnen het partnerschap met de gemeente aan bod. Waar mogelijk combineren we onze gezamenlijke activiteiten voor jong en oud met voetbal, sporten, bewegen en spelenderwijs leren.”

De gemeente ‘s-Hertogenbosch heeft als rol om sporten en bewegen te stimuleren en inwoners door te geleiden naar passend sport- en beweegaanbod. Wij faciliteren en werken samen met diverse partners om sport toegankelijk, betaalbaar en passend te laten zijn. Bij de behandeling van de Sport en beweegvisie ‘Samen bewegen’ op 30 januari 2024 heeft de gemeenteraad een motie aangenomen om de zichtbaarheid van topsport in de gemeente te vergroten, met als doel inwoners te stimuleren te laten sporten.

Het doel van de FC Den Bosch Foundation is met héél ons hart strijden voor Bosschenaren die aan de zijlijn van de maatschappij staan of zijn geplaatst. Door voor, naast en achter hen te staan. komen wij in actie voor hun welvaart (economische waarde), welbevinden (persoonlijke waarde) en welzijn (maatschappelijke waarde). Met onze support willen wij hen helpen groeien.

Deel dit bericht: