Positief Sportklimaat

Sport is van iedereen! Toch? Sport levert prachtige momenten en sporten is leuk om te doen! Maar die mooie emoties die bij de sport horen, kunnen ook omslaan in onsportief of ongewenst gedrag. Is bij jouw sportvereniging iedereen even welkom? Hoe zorg jij ervoor dat mensen zich thuis voelen?

De sportclub is één van de spaarzame plekken waar mensen met verschillende achtergronden elkaar ontmoeten en naar elkaar omkijken. Sport is van en voor iedereen. Toch vindt uitsluiting, discriminatie of racisme meer plaats dan je denkt.

We moedigen je aan om aan de slag te gaan met thema's als diversiteit, grensoverschrijdend gedrag en een veilig sportklimaat. Ontdek hoe jouw vereniging de sport meer gastvrij kan maken. Bekijk ook eens de themapagina van NOC*NSF.

VOG & Jeugdsportsubsidie

Onderzoek heeft aangetoond dat het vragen van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aan vrijwilligers bijdraagt aan de veiligheid binnen een organisatie. Met deze verklaring toont de vrijwilliger aan dat hij/zij niet veroordeeld is voor ernstige delicten, zoals een zeden- of geweldsdelict. Met het aanvragen van VOG’s maak je het onderwerp grensoverschrijdend gedrag bespreekbaar en geeft de vereniging ook een signaal af bezig te zijn met veilig vrijwilligerswerk. Dit is een eerste stap richting een veilig klimaat binnen de vereniging. Meer informatie? Kijk op www.gratisvog.nl.

Als vrijwilligers binnen de vereniging een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) hebben, kan een vereniging een aanvraag doen voor de Jeugdsportsubsidie. Vanaf 2021 zet de gemeente 's-Hertogenbosch deze subsidie in om verenigingen te stimuleren aan de slag te gaan met een veilig, positief en gezond sportklimaat.

Wil je meer weten over deze Jeugdsportsubsidie? Bekijk de pagina of klik op de button hierboven.

Inclusie in de sport

Wordt er binnen jouw Bossche sportvereniging gesproken over thema's als inclusie, discriminatie en uitsluiting? Met een breed aanbod van workshops, cursussen en webinars helpen we je na te denken over deze thema's. Lees meer of klik op de button hierboven.

Vertrouwenscontactpersoon

Is er binnen jouw vereniging een Vertrouwenscontactpersoon (VCP)? Een Vertrouwenscontactpersoon biedt binnen de vereniging een luisterend oor en kan de drempel voor sporters, spelers en leden verlagen om grensoverschrijdend gedrag bespreekbaar te maken. Het biedt een veilige manier om een melding te maken.

De opleiding tot Vertrouwenscontactpersoon kan gevolgd worden via NOC*NSF. Bekijk de website voor meer informatie of klik op de button hierboven.

Contact

Irfan Gadzo

Verenigingsadviseur

T. 06 11 88 62 11

i.gadzo@s-hertogenbosch.nl

Terug naar overzicht