Optimaal gebruik maken van de openbare ruimte

Geplaatst op: 05 juli 2018

 

“We leven in een verandering van tijd” zoals Jan Rotmans zo mooi heeft beschreven, veranderingen die ook impact hebben op het gebruik en de mogelijkheden van onze openbare ruimte. Hoe kan de openbare ruimte zo worden ingericht dat inwoners worden uitgedaagd om er te zijn (sociale cohesie) en er te bewegen (gezondheid/vitaliteit)? Over die vraag buigen steeds meer gemeenten zich. Kragten en ASM (Athletic Skills Model) introduceren een nieuwe kijk op de vitale leefomgeving. Een op maat gemaakte leefomgeving die uitnodigt tot bewegen, te sporten, samen te zijn, te beleven en te participeren, de “Skills Garden”.

De Skills Garden is onderbouwd door wetenschap en praktijk waarbij spel en plezier gekoppeld zijn aan motorische leerstrategieën met aandacht voor gezondheid, welzijn en prestatie voor verschillende doelgroepen (jongeren, ouderen, minder validen, topsport, verenigingen et cetera). Een plek waar de openbare ruimte in het teken staat van stimuleren, uitdagen en plezier hebben in bewegen. Een plek die onderdeel is van onze leefomgeving, van werken en vrije tijd en waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en samen zijn. Naast de diverse beweegmogelijkheden bieden we met de Skills Garden een sociale infrastructuur die mensen aantrekt en de sociale cohesie bevordert.

Dit is een gedachtegang die ervoor moet gaan zorgen dat mensen langer, gezonder en gelukkiger actief kunnen blijven binnen onze samenleving. Veelzijdig bewegen en aanpassingsvermogen hebben een gunstige invloed op de sportprestaties maar belangrijker nog, het levert ook direct gezondheidswinst op. Kwalitatief bewegen is essentieel in de strijd tegen een aantal gezondheidsproblemen, of het nu gaat om overgewicht, hart- en vaatziekten, diabetes, depressie of dementie.

Er zijn natuurlijk verschillende manieren om onze samenleving gezond(er) de toekomst in te laten gaan, maar de Skills Garden heeft aantoonbare wetenschappelijke voordelen en niet onbelangrijk: Het is gewoon hartstikke leuk om te doen!

< terug
Kragten