Laat je clubhart spreken door geïnspireerd te vergaderen

Geplaatst op: 04 mei 2023

 

Binnen sportverenigingen wordt er volop vergaderd. Wil je meer uit deze meetings halen? Dan helpt Rob de Haas je graag vooruit. Hij droomt namelijk van een wereld waarin boeiende, inspirerende meetings het kloppende hart zijn van verenigingen, instellingen en organisaties. Lees hier hoe je je algemene ledenvergadering meer van deze tijd maakt.


De zin van vergaderen

“Meetings doen ons steeds weer beseffen dat we erbij horen. We zien anderen en zij zien ons. Het zijn juist deze bijzondere momenten waarin we beseffen dat we van betekenis zijn. Laten we volop gebruik maken van de tijd dat we vergaderen. Als we dat goed doen, dan kan iedereen daarna vol inspiratie en energie verder”, legt Rob de Haas uit.

Professioneel vergaderen

Hij vervolgt: “Ik droom van een wereld waarin voorzitters van clubs vaardige managers van het collectieve brein zijn. Een bestuurder stuurt op samen ontwikkelde koers. Op ontmoetingen die de ambities van de club ondersteunen en voeden. Op veilige meetings waarin leden intellectueel en emotioneel uitgedaagd worden om het beste uit zichzelf en dus de vereniging te halen.”

Meer bezieling binnen de club

Rob de Haas helpt graag bij het realiseren van deze professionele vergaderhouding. Denk aan inspirerende algemene ledenvergaderingen en compacte, korte kleine besprekingen rond actuele thema’s. “Hier horen ook evaluaties bij. Dus: monitoren of de meetings zin hebben gehad. Het uiteindelijke doel? Bezielde momenten in professionele context waar we met behulp van verschillende instrumenten praktische zaken effectief bespreken."

Samen sterk

Zijn visie op vergaderen met impact is een heldere: samenwerking is altijd het uitgangspunt: “Het is goed om te beseffen dat we alleen in verbinding met elkaar tot grootse prestaties komen. Juist binnen verenigingen is het zaak om oog en oor te hebben voor elkaars waarheden en invalshoeken.”

Toeval uitsluiten

De term ‘meeting design’ zegt wat Rob de Haas betreft alles. “Belangrijke besprekingen moeten niet alleen inhoudelijk, maar ook als proces voorbereid worden. ‘Meeting design‘ is een erkende vaardigheid bij professionele facilitators, maar nog niet helemaal bij voorzitters van verenigingen. Het gaat dan om het nadenken over energiekere manieren van overleg en meetings die meer passen bij deze tijd.”

Laat hart van de club spreken

Het effect van deze geïnspireerde vorm van vergaderen is enorm, merkt Rob de Haas keer op keer. “Laten we meetings erkennen als middelpunt van verenigingen, instellingen en organisaties. Ik ga graag met jullie aan de slag om ontmoetingen binnen de vereniging op een hoger niveau te brengen.”

< terug
Een zwart-wit portretfoto van Rob de Haas