Walking Football, ontmoeten en bewegen voor senioren

Geplaatst op: 11 februari 2020

 

Het Vriendenhome van Stadion De Vliert vult zich op vrijdagochtend geleidelijk met 60-plussers. Het Walking Footballteam is ruim verdubbeld sinds de oprichting door de FC Den Bosch Foundation en ‘S-SPORT in 2018. Elkaar ontmoeten en samen bewegen is het uitgangspunt. Trainer Hein de Langen en fysiotherapeut Leon de Bok begeleiden de sportieve senioren.

Walking Football is een sportprogramma voor 60-plussers waarbij gezellig samen bewegen centraal staat. De voetbalvorm kenmerkt zich door wandelend te voetballen, zonder slidings, op een aanpaste veld- en goalgrootte. Het is bovendien bevorderlijk voor de gezondheid en mentale welzijn van de senioren. Reden te meer voor de FC Den Bosch Foundation en ’S-SPORT van de gemeente ’s-Hertogenbosch om in september 2018 Walking Football op te starten in Stadion De Vliert. Nu, voor het tweede seizoen, komen elke vrijdagochtend om 10.00 uur zo’n 18 voetbalminnende ouderen bij elkaar om gezellig samen een balletje te trappen. Gemoedelijk en met respect voor elkaars lichamelijke conditie.

Geen harde duels
Het Walking Footballteam wordt paramedisch begeleid door Leon Bok, fysiotherapeut bij Fysiotherapie Scholten. Leon verzorgt de warming up voor de training, behandelt blessures en zorgt voor een voorspoedig herstel. “Op deze leeftijd zijn mensen kwetsbaarder”, legt Leon uit. “De balans en stabiliteit is fragieler. Een misstap kan al snel een blessure veroorzaken. Ik help hen op en buiten het veld.”
Trainer Hein de Langen is al 41 jaar actief voetballer. Van betaald voetbal bij Wilhelmina, tot het hoogste amateurniveau bij ODC om vervolgens weer bij FC Den Bosch neer te strijken als assistent-trainer voor het tweede elftal. Voor zijn Walking Football trainerschap volgde Hein cursussen via het Ouderenfonds. Met aangepaste oefenvormen blijft het team op een verantwoorde manier in beweging. “Er moet altijd één been op de grond blijven, geen lichamelijk contact, slidings of harde duels”, legt Hein de regels uit. “Het blijft moeilijk om niet te versnellen. Het wordt getolereerd maar wijzen elkaar er wel op. We houden rekening met de leeftijd en fysieke gesteldheid. Het tempo ligt niet te hoog.” De training wordt altijd afgesloten met een partijtje als ‘finishing touch’. Liefst van twee keer een kwartier, met een derde helft in het Vriendenhome.

Fit en vitaal
De ouderdom komt met gebreken. Vroeg of laat geldt dat voor iedereen. De spierkracht neemt af en de slijtage van gewrichten neemt toe. Het is de kunst je niet te laten leiden door beperkingen maar juist de mogelijkheden te zien én nemen. Fysiotherapie Scholten stelt de fitnessruimte van de praktijk elke woensdag ter beschikking aan de Walking Football leden voor spierversterkende oefeningen. De senioren maken hier dankbaar gebruik van. “De oefeningen, die ook deels thuis zijn te doen, zijn bewezen effectief tegen klachten”, vertelt Leon. “In combinatie met Walking Football is er zeker een verbetering in de conditie en het spel zichtbaar.” Hein vult aan: “Door actief te blijven verminderen de klachten en blijf je langer fit en vitaal.” En als er dan toch iemand geblesseerd is, komt hij toch even naar de training om zijn teamgenoten aan te moedigen. Al staan de beste stuurlui ook weleens aan wal, de betrokkenheid is groot.
De individuele fysieke gesteldheid van de teamleden is in het voorjaar van 2019 met een Test & Sportochtend inzichtelijk gemaakt. De goed bezochte testochtend, die in samenwerking met ’S-SPORT, Fysiotherapie Scholten, Van Boxtel hoorwinkels en de GGD Hart voor Brabant is georganiseerd, wordt erg gewaardeerd en is bovendien heel nuttig. “Het is goed om te weten hoe iemand ervoor staat”, beaamt Leon. “Dan kun je daar rekening mee houden. Daarbij is het heel interessant om de teamleden er fysiek op vooruit te laten gaan.”

Sociaal en sportief, niet competitief
Walking Football wordt door steeds meer voetbalclubs en enthousiaste senioren opgepikt. Al ligt volgens Hein voor sommigen de drempel, onterecht, nog hoog: “Er wordt snel gedacht dat het fysiek te zwaar is. Maar Walking Football is bij uitstek goed voor senioren. Op onze leeftijd zijn we bovendien zelfbewuster en kunnen we goed onze grenzen aangeven. In Helvoirt speelt zelfs een fanatieke 90-jarige mee, die langs de lijn geremd wordt door zijn vrouw.” Deze tegenspeler maakte onderdeel uit van het Walking Football Toernooi dat de FC Den Bosch Foundation in samenwerking met lokale en regionale clubs organiseerde. “Het was fantastisch”, blikt Hein terug. “Er waren teams van TOP Oss, BLC, Helvoirt en Eindhoven. Gezellig, en niet te fanatiek want dan loopt het zijn doel voorbij. Competitie is niet de ambitie.”
Naast het sportieve element voor een gezonde leefstijl op leeftijd, speelt ook de sociale interactie een heel belangrijke rol bij het welzijn van de senioren. De teamleden voelen zich ook buiten het speelveld met elkaar verbonden. Als deelgenoten van dezelfde levensfase hebben ze veel met elkaar gemeen en steun aan elkaar. Levenservaringen worden gedeeld en kameraadschap ontstaat. Niet alleen een derde helft wordt benut om elkaar bij te praten. Ook andere gelegenheden worden aangegrepen. Zo gaven de leden zich, uit naam van de FC Den Bosch Foundation, vrijwillig op als stemmenteller voor de Europese verkiezingen in 2019. De ambassadeurs van Walking Football tonen hiermee hun gemeenschappelijke betrokkenheid voor ’s-Hertogenbosch én de foundation. Niet veel later namen de teamleden samen met hun partners deel aan een aantal kookworkshops over gezond en gevarieerd eten, georganiseerd door GGD Hart voor Brabant en ’S-SPORT.

Gegroet klinkt, de koffieautomaat draait en het Walking Footballteam is compleet. Blijkt er iemand onverwacht afwezig, dan blijft dit niet onopgemerkt en wordt er navraag gedaan of alles in orde is.
Hein staat na een verkwikkend bakje koffie op van de Vriendenhometafel en trekt zijn sportjas ferm aan. Het Walking Footballteam staat klaar op het veld in Stadion De Vliert. Hein sluit af met de woorden: “Voetbal is mijn passie en Walking Football is leuk om te doen. Gewoon, lekker bezig zijn met elkaar.”

Probeer en ervaar het zelf! Kijk op de site van de KNVB of jouw lokale voetbalclub ook een Walking Footballteam heeft en meld je aan.

Probeer en ervaar het zelf! Kom gezellig langs op de trainingsochtend in Stadion De Vliert op vrijdagochtend van 10.00-12.00 uur of neem contact op met Glenn Schapendonk op 06- 52 58 52 50.

< terug