Veilig Sportklimaat

Sport levert prachtige momenten en sporten is leuk om te doen! Maar die mooie emoties die bij de sport horen kunnen ook omslaan in onsportief of ongewenst gedrag. Iedereen kent de voorbeelden wel: de sporter die te agressief speelt, de scheidsrechter die belaagd wordt en de bestuurder die niet durft in te grijpen. Uit onderzoek van commissie de Vries (2017) gebleken dat één op de acht kinderen op de sportverenigingen te maken heeft met seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Convenant
Samen met de gemeente ’s-Hertogenbosch is het 'convenant Veilig Sportklimaat’ opgesteld. Het convenant helpt doelstellingen te bereiken over sportiviteit, onderling respect en veiligheid. Nog niet elke vereniging in de gemeente heeft het convenant ondertekend. Mocht jouw vereniging dit nog niet gedaan hebben? Dit kan nog steeds! Neem contact op met Maaike Hofmeijer.

Aanvragen Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)
Onderzoek heeft aangetoond dat het vragen van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aan vrijwilligers bijdraagt aan de veiligheid binnen een organisatie. Met deze verklaring toont de vrijwilliger aan dat hij/zij niet veroordeeld is voor ernstige delicten, zoals een zeden- of geweldsdelict. Met het aanvragen van VOG’s maak je het onderwerp seksueel grensoverschrijdend gedrag bespreekbaar en geeft de vereniging ook een signaal af bezig te zijn met veilig vrijwilligerswerk. Dit is een eerste stap richting een veilig klimaat binnen de vereniging. Meer informatie? Kijk op www.gratisvog.nl

Agenda

DatumBijeenkomst/ Bijscholing/ Cursus
september 2018Cursus Vertrouwenscontactpersoon

Contact

Maaike Hofmeijer

Medewerker Sport Verenigingen

T. 06 11 93 21 40

m.hofmeijer@s-hertogenbosch.nl


Veilig-Sport-Klimaat.jpg#asset:1966


Fysieke uiting VSK


Interessante artikelen