DBZ start Fit4Me in Zuid


‘S-PORT SUPPORTER DBZ Fysio is één van de fysiotherapie praktijken die de deuren open zet voor Bosschenaren met een minimale beurs. Via het project Fit4Me wordt de drempel verlaagd om onder begeleiding van een professional gericht te werken aan een gezondere leefstijl.

Hoe langer mensen in armoede leven, hoe groter de kans is dat zij gevoelens van angst, afhankelijkheid en ongelukkig zijn ontwikkelen. Ook ervaren deze mensen vaak uitsluiting van vrijetijdsvoorzieningen die geld kosten.

Armoede kan dus leiden tot sociaal isolement. Dit terwijl meedoen in de samenleving als een eerste levensbehoefte wordt beschouwd. Met het samenwerkingsproject Fit4Me probeert de gemeente samen met fysiopraktijken dit isolement door middel van sport en bewegen te doorbreken.

Met Fit4Me wordt de toegang naar verantwoord bewegen voor een aantal Bosschenaren met een kleine beurs gefaciliteerd. Steeds meer fysiopraktijken bieden hiervoor beweegplaatsen aan kwetsbaren aan. Deelnemers worden via de Voedselbank Den Bosch en via de community Quiet Den Bosch uitgedaagd om met het sportieve traject te starten.

Door de lockdowns heeft het project helaas een tijd stil gelegen. Nu wordt er een doorstart gemaakt. Silvie van der Plas van DBZ Fysio startte met een nieuw groepje van vier deelnemers. Silvie is super enthousiast: “De afgelopen jaren heb ik in de vrouwen Eredivisie gevoetbald. Vorig jaar heb ik ervoor gekozen om mijn topsportcarrière te beëindigen en mensen te gaan begeleiden op het gebied van training.” Het traject start met een persoonlijk gesprek om het profiel en de doelen van een deelnemer duidelijk te krijgen. De ambitie is om te werken aan een doorstroomtraject waarbij de deelnemers worden begeleid om zelf aan de slag te gaan met het passend sportaanbod. En zelfstandig het sporten en bewegen voort te zetten.

Rosmalen, Noord en Binnenstad

Al eerder startten andere fysiopraktijken met dit speciale aanbod. Voor mensen uit Rosmalen biedt ´S-PORT SUPPORTER Fysiotherapie Scholten begeleiding op woensdagochtend. In Noord is een traject met twee deelneemsters gestart. Fysiotherapie Smits biedt een op-maat-traject van drie maanden.

Zodra de sportruimte in het stadskantoor weer open gaat, begeleidt Fysiotherapeut Perry Broers sporters op maandagmiddag. De ervaringen van Perry liggen ten grondslag aan dit project. Eerder maakten we daar een uitgebreide brochure over, zie het artikel Minima kunnen weer sporten in fitnessruimte gemeente - 'S-PORT.

Na de zomer breidt het programma uit naar het Paleiskwartier. Meer informatie over het project? Neem contact op met Dewi van Maaren van ’S-PORT.

< terug
IMG 5174 IMG 5172 Fit4 Me docent Zuid