Is er binnen jouw club al een Vertrouwenscontactpersoon?

Er komen steeds meer verplichtingen aan die je als sportvereniging/aanbieder op orde moet hebben. Een VOG en het hebben van een Vertrouwenscontactpersoon is nog niet verplicht, maar wel aan te raden. Het helpt om meer grip krijgen op wangedrag in de sport. Ook in gemeente ’s-Hertogenbosch hechten we veel waarde aan een veilige sportomgeving en nemen we preventieve maatregelen. Een Vertrouwenscontactpersoon biedt binnen de vereniging een luisterend oor en kan de drempel voor sporters, spelers en leden verlagen om grensoverschrijdend gedrag bespreekbaar te maken. Het biedt een veilige manier om een melding te maken.

Waarom een Vertrouwenscontactpersoon?

Wanneer een slachtoffer van seksuele intimidatie of ander ongewenst gedrag hiervan melding wil maken, is een vertrouwd aanspreekpunt binnen de vereniging of bond nodig. Het is een onderwerp dat niet makkelijk bespreekbaar is. Het ontbreken van een luisterend oor, van iemand die raad geeft, maakt dit extra moeilijk. Hierdoor zien slachtoffers er vaak vanaf hun klacht te melden. Daardoor blijven zeer ongewenste en voor slachtoffers pijnlijke situaties voortbestaan. Juist om deze reden zijn alle bonden en steeds meer verenigingen overgegaan tot het aanstellen van een Vertrouwenscontactpersoon (VCP). Deze personen zijn opgeleid door NOC*NSF.

Gratis scholing Vertrouwenscontactpersoon in de sport

´S-PORT biedt de scholing Vertrouwenscontactpersoon (VCP) in de sport gratis aan. De scholing bestaat uit 2 dagdelen en wordt verzorgd door NOC*NSF. Tijdens de scholing gaat NOC*NSF in op:

  • De rol die een Vertrouwenscontactpersoon vervult binnen een sportclub.
  • De positie die de Vertrouwenscontactpersoon inneemt als er sprake is van grensoverschrijdend gedrag.
  • Handvatten om als Vertrouwenscontactpersoon gesprekken te voeren en om te gaan met de emoties van de diverse betrokkenen.
  • Preventie van grensoverschrijdend gedrag en hoe jij hieraan bijdraagt op de sportclub in samenwerking met het bestuur.
  • Opvolgmogelijkheden bij een signaal of incident.

Hoe wordt iemand opgevangen die iets komt melden of vragen? Waar kan een beschuldigde terecht? Hoe kan een bestuur ondersteund worden wanneer er een melding is of als het bestuur preventiebeleid wil ontwikkelen? Er wordt ingegaan op de adviezen en de verwijzingen die mogelijk zijn. De training is dus niet alleen theoretisch, maar ook praktisch. Zo worden er gesprekstechnieken geoefend. De opleiding wordt afgesloten met een certificaat van NOC*NSF Academie voor Sportkader. Meer informatie vind je op de website van NOC*NSF: vertrouwenscontactpersonen.

Heb jij interesse in de VCP-training of ken jij een vrijwilliger die interesse heeft? Meld je via het digitaal contactformulier bij Evy Pappot, coördinator Sport & Preventie/coördinator Positief Sportklimaat bij ´S-PORT. Bellen kan ook via telefoonnummer: 06 15 89 20 87.