Wat houdt doelgericht werken in en hoe doe je dit?
Een belangrijke competentie van een vakleerkracht is dat er doelgericht gewerkt wordt. Hier valt ook je reflecterende vermogen onder. Vanuit een doel bepaal je de werkwijze. Na het uitvoeren van de werkwijze kijkt een leerkracht of het doel bereikt is. Als dit niet zo is, zal er over verandering in de werkwijze nagedacht moeten worden. Zo evalueer je continu of de doelen en werkwijze bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen, maar ook aan je eigen ontwikkeling. Je kunt als docent op drie niveaus met doelen werken:
-
Globaal niveau (macro)
Het stellen van doelen begint op globaal niveau vanuit de jaarplanning en het vakwerkplan. De vakleerkracht denkt na over hoe de kerndoelen gedurende het jaar terugkomen. Belangrijk om je af te vragen: wat is er vanuit het vakwerkplan belangrijk en wat kan meteen worden omgezet in concrete doelen?
-
Lesniveau (micro)
Naar aanleiding van het vakwerkplan komen er subdoelen naar voren die aansluiten bij de lesdoelen waar we aan moeten voldoen. De lessen worden bouw je op vanuit het doel van de les. Belangrijk is de gedachtegang vanuit het doel naar de activiteit toe. Er wordt rekening gehouden met de kwaliteitseisen van een goede les.
-
Persoonlijk niveau
Goed om te beseffen: als docent ben je altijd lerende in je functie. Vanuit de rubric staan competenties beschreven waar een docent over dient te beschikken. Vanuit de persoonlijke ontwikkeling denkt de docent na welke competentie hij of zij wil verbeteren. Vaak gaat het om verandering in handelen in combinatie met het werken met leerlingen. Er komt dus een plan, hoe de verandering toegepast gaat worden binnen de les. Door reflectie wordt bepaald of de competentie toereikend is.
Maak doelgericht werken zichtbaar via whiteboard
Leerlingen moeten weten wat ze in een les gaat leren, waarom ze dat gaan leren en wat de opbrengsten voor hen zijn. De doelgroep maakt doelgericht werken alleen wel uitdagend. Dat komt omdat kinderen van 4 tot en met 12 jaar allemaal een andere manier van benadering en een ander manier van leren hebben. Er is een aspect van doelgericht werken waar kinderen van alle leeftijden baat bij hebben; dat is dat alle kinderen visualisatie fijn vinden. Het gebruik van een whiteboard is dus al een manier om je doelen kenbaar te maken aan je leerlingen. Niet alleen verbaal, maar ook visueel. Het geeft tegelijkertijd een back-up plan van wat je de leerlingen wilt leren. Ook geeft het collega’s binnen je schoolteam een idee van wat je aan het doen bent. Dit zijn allemaal kleine stapjes die ervoor zorgen dat de kwaliteit van het vak bewegingsonderwijs omhooggaat.
Voorbeelden van het gebruik van een whiteboard volgen