Zo zorg je voor een veilige én uitdagende omgeving

Een veilige omgeving stimuleert en motiveert leerlingen in hun leerproces. We streven naar gemotiveerde leerlingen in een veilige omgeving. Zowel de deelname op niveau en de actieve deelname gedurende de les hebben grote invloed op de veilige omgeving. Deze omgeving is op te delen in twee vormen veiligheid:

1. Sociale veiligheid

Werken met gedragsregels om een veilig klimaat te scheppen. Wellicht kan een gedragskaart uitkomst bieden en structuur geven aan de leerkracht en leerlingen. Samenwerking met leerkracht van de desbetreffende groep is altijd nodig. Het is belangrijk om verwachtingen naar elkaar duidelijk te hebben en op elkaar af te stemmen. De gedragsregels zijn in de meeste gevallen schoolbreed toepasbaar. Ga na of de regels in de gymzaal aansluiten op de schoolregels. Dit kan je helpen om duidelijkheid in de gymzaal te creëren.

2. Fysieke veiligheid

Activiteiten moeten zodanig ingericht zijn dat kinderen veilig tot ontwikkeling kunnen komen. Risicovol spelen hangt hiermee samen en is een nieuw begrip. Wat het inhoudt?

‘Bij risicovol spelen gaan kinderen aan de slag met spannende, uitdagende en avontuurlijke activiteiten, waarbij een risico bestaat op een (kleine) verwonding. Kinderen testen en verleggen hun grenzen door nieuwe activiteiten uit te proberen en hun angsten te overwinnen. Dit gebeurt allemaal buiten hun comfortzone. Het kan dus fout gaan, maar ook goed. Dit laatste levert zeer waardevolle en positieve ervaringen op. En dat is belangrijker voor het kind dan de kans op een verwonding. Het is dus noodzakelijk als het af en toe ook fout gaat.’

En natuurlijk houd je hierbij rekening met de risico’s en richt je je activiteit en arrangement in zodat er geen grote ongelukken gebeuren.

Lees meer over risicovol spelen