
Omdat iedereen recht heeft op een veilige sportomgeving
Geen discussie mogelijk: alle onze inwoners moeten vrij, plezierig en in een veilige omgeving kunnen sporten. Er is geen ruimte voor intimidatie, pesten, grensoverschrijdend gedrag, discriminatie of machtsmisbruik. Maar hoe zorg je als sport- en beweegaanbieder nou voor een veilige omgeving? En wat komt hier allemaal bij kijken? We helpen je graag vooruit. Van het formuleren van nieuw beleid, informatie over het aanvragen van een VOG voor vrijwilligers tot het aanbieden van (vaak gratis) trainingen.
Sociale veiligheid is niet vrijblijvend
Evy Pappot vertelt waarom het een harde eis is dat verenigingen volle focus hebben op sociale veiligheid:
“Iedereen zegt en denkt misschien dat grensoverschrijdend gedrag bij hen op de club niet speelt en dat het er meestal ontzettend gezellig is. Toch blijkt uit de cijfers dat het op veel plekken gebeurt. Als gemeente is het onze taak om sport- en beweegaanbieders de weg te wijzen. Juist omdat we weten dat sportverenigingen het druk hebben en draaien op vrijwilligers, willen we clubs laten zien hoe je constructief aan een veilige sportomgeving bouwt.”
De 4 V’s van veiligheid als vertrekpunt
Onze overtuiging? Niemand mag zich bang, buitengesloten of onveilig voelen bij een club. Er bestaan ook duidelijke richtlijnen om dit voor elkaar te krijgen. De ingrediënten van een goed fundament voor sociale veiligheid bestaan volgens het NOC*NSF uit ‘de vier V’s van veiligheid’. Concreet: iedere sportclub moet een vertrouwenscontactpersoon en een verenigingsbrede gedragscode hebben. Vrijwilligers, moeten een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) kunnen tonen en er moeten vakkundige trainers of coaches aan de groep staan.
Hoe om te gaan met grensoverschrijdend gedrag
Beleid, tools en traingingen
Wij sluiten ons bij deze visie aan. We werken bijvoorbeeld ook met de gemeenten Maashorst, Vught, Meierijstad en Heusden samen om clubs in de regio op het gebied van sociale veiligheid te ondersteunen. Waar jij als sport- en beweegaanbieder bij ´S-PORT voor kunt aankloppen? Evy Pappot vertelt:
“We bieden diverse trainingen en cursussen aan. We zorgen dat vrijwilligers gratis een VOG kunnen aanvragen en een opleiding kunnen volgen tot vertrouwenscontactpersoon. Trainers kunnen bijvoorbeeld bijgeschoold worden over hoe zij om moeten gaan met pubers en andere minderjarigen. Verder helpen we je beleid op sociale veiligheid uit te zetten en helpen we je met de communicatie binnen je club over het thema. “
Meer informatie?
Voor meer informatie en al je vragen over een sociaal veilige sportomgeving kun je contact opnemen met Evy Pappot via telefoon: 06 15 89 20 87 of via het digitale contactformulier.