#NSW2021: Kan sporten en bewegen helpen tegen eenzaamheid?

Geplaatst op: 21 september 2021

 

Door Dewi van Maaren (consulent Sport en Bewegen)

Wist jij dat 1 op de 10 personen zich ernstig eenzaam voelt in ’s-Hertogenbosch? Eenzaamheid heb je de laatste tijd vast vaker langs zien komen. Een onderwerp waar vooral in de coronaperiode over gesproken wordt of je zelf misschien wel last van had. Maar ook voor corona was dit al een veelvoorkomend probleem. Je weleens eenzaam voelen is niks mis mee, dit is heel natuurlijk. Maar als je jezelf voor een langere periode eenzaam voelt wordt het wel een probleem.

Er wordt vaak gedacht dat eenzaamheid alleen bij ouderen voorkomt, maar dit komt voor bij alle leeftijden en bevolkingsgroepen. Het kan ook allemaal verschillende redenen hebben zoals het overlijden van dierbare, het lukt niet om een gezin te beginnen, je wordt gepest of voelt je buitengesloten.

Sporten en bewegen helpt om langdurige eenzaamheid te voorkomen. Je bent verbonden aan een groep maar ook de fysieke inspanningen maken stofjes in je hersenen aan die de negatieve gedachtes uit de weg helpen. Je zit weer lekkerder in je vel en krijgt energie.


In de week van 30 september vind de Week tegen Eenzaamheid plaats. Een week waarin extra aandacht wordt gegeven aan dit onderwerp. Met ’S-PORT hebben we verschillende samenwerkingen gezocht om iets op te ze zetten waarbij we sport als middel inzetten tegen eenzaamheid.

In de Nationale Sportweek beginnen we met twee nieuwe initiatieven waarbij inwoners de mogelijkheid krijgen om anderen te ontmoeten en samen te bewegen. De Actieve Huiskamer en Ontmoet & Beweeg. De Actieve Huiskamer is een samenwerking met Hockeyclub ’s-Hertogenbosch en Farent. We nodigen ouderen uit bij een huiskamer waar ook beweegactiviteiten meegenomen worden. De club heeft een sportieve uitstraling en inspireert om te bewegen. Het initiatief Ontmoet & Beweeg is samen opgezet met TV De Schutskamp, Zayaz en Farent. Hierbij bieden we de bewoners van de seniorenflats om eerst thuis voor op het grasveld mee te doen aan beweegactiviteiten. Na een aantal weken verplaatst de activiteit naar TV De Schutskamp. De club wordt een nieuwe ontmoetingsplek en hier kunnen ze samen bewegen.

Wil jij ook graag iets betekenen voor mensen met eenzame gevoelens in ‘s-Hertogenbosch? Of heb jij al een initiatief opgezet hiervoor maar zijn wij hier nog niet van op de hoogte. Neem dan contact op met d.vanmaaren@s-hertogenbosch.nl.

Deel dit bericht: