Bodymap | Gezond opgroeien 0-8 jaar

Gezond opgroeien met gelijke kansen, begint bij bewegen!

De vroege kindertijd legt een ongelofelijk belangrijke basis voor de toekomst van een kind. Kinderen van nu, ook hele jonge kinderen, zitten veel te veel. Denk aan schermtijd en tijd in de Maxi Cosi, steeds meer jonge kinderen met overgewicht, ze worden vaak niet of te weinig uitgedaagd om te bewegen. Terwijl juist bij jonge kinderen de basisvaardigheden gestimuleerd en geautomatiseerd (iets kunnen zonder er bij na te denken) moeten worden. Met veel, op verschillende manieren en laagdrempelig bewegen, kunnen we kinderen sterker laten worden. Het inzetten van deze makkelijk te gebruiken methode Bodymap bij kinderen tussen 0 - 8 jaar, kan hierbij helpen. Professionals en ouders kunnen hiermee preventief (achterstand voorkomen) aan de slag door bewegen in de gewone dagelijkse activiteiten in te passen. Thuis en op het Kindcentrum. Juist door meer en beter bewegen kan beter leren mogelijk worden!

Bodymap helpt jou als professional en ouders

Bodymap is een methode om kinderen meer en beter te laten bewegen. Het is een programma om de brede ontwikkeling van jonge kinderen beter te begrijpen en te stimuleren. Het uitgangspunt voor deze methode is: meer bewegen en beter bewegen (motoriek). En wordt preventief ingezet bij kinderdagverblijven en binnen de onderbouw van het onderwijs. Hiermee willen we voorkomen dat er bij kinderen achterstand in de ontwikkeling ontstaat. Als soms vaardigheden nog niet goed geautomatiseerd zijn (je kunt iets zonder er over na te denken), proberen we met extra bewegen door oefening en herhaling, kinderen sterker te laten worden. Waarom is dit zo belangrijk? Omdat dit de basis legt voor een goed ontwikkeld zenuwstelsel.

In Den Bosch zijn al mooie resultaten bereikt. Al veel pedagogisch medewerkers en groepsleerkrachten en andere professionals hebben de cursus gevolgd.

  • Een interne begeleider: "De inzichten van Bodymap leveren veel meerwaarde op voor elk kind."
  • Groepsleerkracht: "Pas als we preventief gaan werken met Bodymap krijgt elk kind een gelijke kans om zich optimaal te ontwikkelen."
  • Locatiemanager van een kinderdagverblijf: "Ik ben heel enthousiast. Ik gun iedereen deze training en wil er met heel het team mee gaan werken."
  • Opvoedondersteuner Farent: "Wat was het een geweldige training; wat heb ik veel extra inzichten gekregen."

Gelijke kansen door anders naar bewegen te kijken

Samen met het onderwijs en kinderopvang zijn we nu bezig om het werken met Bodymap verder uit te rollen bij Kindcentra in ’s-Hertogenbosch. De visie achter deze bewezen methode? Gelijke kansen voor elk kind komen pas als elk kind zich ook optimaal mag ontwikkelen. Door professionals anders naar bewegen te leren kijken, zijn zij in staat om vaardigheden spelenderwijs bij kinderen te stimuleren. Hiermee vergroten we de kansen van kinderen om zonder stress te leren lezen, schrijven, concentreren, etc.

Gebruik het online Ontwikkelingslab

Vanaf 2024 is Compasnul73 een samenwerking gestart met Bodymap, dat betekent dat de trainingen van Bodymap vanuit Compasnul73 aangeboden worden.

Ook interesse in Bodymap?

Ben je locatiemanager of directeur van de basisschool? Wil jouw school of kinderdagverblijf aan de slag met de methode Bodymap? Neem contact op met Monique Mallens, Consulent Sport en Bewegen & Gezondheid.

Contact

Monique Mallens

Consulent Sport en Bewegen Gezondheid

T. (073) 615 97 80

m.mallens@s-hertogenbosch.nl

De cursussen zijn op donderdag van 18:30 tot 21:00 uur.

Lesdagen Deel 1:

14 maart 21 maart - 18 april 24 april - 22 april - 29 mei- 13 mei - 27 mei -6 juni - 12 juni

10 juli en 17 juli


Lesdagen Deel 2:

14 maart - 21 maart- 18 april - 24 april - 22 april - 29 mei - 13 mei - 27 mei - 6 juni - 12 juni

10 juli en 17 juli.

In maart 2024 zijn er weer nieuwe Bodymap trainingen via Compasnul73
Aanmelden kan op Compasnul73.nl/trainingen.
De trainingen bestaan uit twee delen.
Wil je daarna ondersteuning om het te toe te passen op jouw locatie?
Ga aan de slag met het praktische stappenplan en plan dan een (intervisie) gesprek op maat.


Bekijk hieronder deze korte filmpjes:

  1. Korte uitleg Bodymap Methode
  2. Beweegadvies 0-4 jarigen | Kenniscentrum Sport en Bewegen
Een illustratie van het 'ontwikkelingslab' van Bodymap. Hierop zie je de aandachtspunten tijdens de lesmethode.