Drukbezocht leer-event 'Gastvrijheid is een kunst'

Geplaatst op: 25 april 2024

 

Natuurlijk zegt iedere organisatie: ‘Bij ons is iedereen welkom!’ Wij geloven ook dat dat zo is. Maar voelt het voor iedereen ook zo? Om die vraag draaide het op donderdag 11 april tijdens het leer-event 'Gastvrijheid is een kunst'. Ruim 140 deelnemers van allerlei organisaties gingen samen de uitdaging aan om nóg gastvrijer te worden voor nieuwe vrijwilligers, leden en bezoekers.

Kritisch naar je eigen club kijken, kan lastig zijn. Dat weerhield de deelnemers er niet van om tijdens de bijeenkomst met een andere blik naar hun club te kijken. De sfeer tijdens de avond was positief en inspirerend, mede dankzij de workshopleiders en sprekers Marianne van der Sloot (wethouder sociale structuur) en Eveline Druncks. Er kwamen veel mooie nieuwe verbindingen tot stand. De bijeenkomst 'Gastvrijheid is een kunst!' werd georganiseerd door ’S-PORT, Galant, en Huis73 Amateurkunst, in samenwerking met de gemeente 's-Hertogenbosch. Het Koning Willem 1 College zorgde voor een gastvrij welkom.


Een onvergetelijk welkom

De deelnemers gingen boordevol advies, tips en inspiratie naar huis. Start2Create stimuleerde de creativiteit van 'anders denken' met de workshop 'Een onvergetelijk welkom'. Samen kwamen deelnemers tot nieuwe inzichten en ideeën om bezoekers, leden en vrijwilligers aan hun organisatie te binden én vast te houden. Hier vind je de 'uitkomsten' van de workshops:

Meer inclusie en toegankelijkheid

Studio Stoofpot ging in twee workshops in op de thema's 'Inclusie' en 'Toegankelijkheid'. Workshopleiders Lisa, Randy en Eline brachten met humor veel kennis en ervaring over. "Een echte eye-opener", hoorden we terug van meerdere deelnemers.

Een creatief programma

Theatermakers Tet van der Donk en Mieke Klomp spiegelden het publiek situaties voor, waarin vooral het thema 'Gastvrijheid' centraal stond. De zaal mocht ingrijpen om de situatie anders aan te pakken. Dat leverde mooie gesprekken op. Maybe Boozegeoisie en Fang Mij van de Academie voor Beeldvorming gingen op creatieve wijze in gesprek met deelnemers over 'je thuis voelen'. Verrassend hoe verschillend dat van mens tot mens is, én wat je leert als je je in de ander kunt verplaatsen.

Meer leren en samenwerken

Ook na 11 april stoppen we niet met inspireren, samenwerken en verbinden. Je kunt de rest van het jaar aansluiten bij interessante workshops en de bijeenkomsten van de beweging 'Van ik naar wij'. De adviseurs van 'S-PORT Verenigingsondersteuning, Galant en Huis73 Amateurkunst staan voor je klaar, om te helpen jouw organisatie nog gastvrijer te maken.


Ik wil een afspraak maken om als club nóg gastvrijer te worden

Deel dit bericht: