Column Team Verenigingen: Besluitvorming binnen de vereniging

Door Robert Barclay

Mei is de maand waarin de beslissingen vallen voor veel sporten. Althans, op het veld waar de competities hun ontknoping naderen. In de bestuurskamers vallen er elke maand beslissingen. Deze zijn van andere orde. Het gaat niet over kampioenschappen of degradaties, maar over wat goed is voor de vereniging.

Een paar maanden geleden maakte ik kennis met Rob de Haas, voorzitter van Tafeltennisvereniging Never Despair. Het was een boeiende kennismaking met een voorzitter die een duidelijke visie heeft op besturen. Hetgeen dat me het meeste bijbleef van deze kennismaking is de uitspraak “bij onze club kan ieder lid een beslissing nemen”.

Bottom-up besturen

In onze ondersteuning stimuleren wij bestuurders ook om eigenaarschap en mandaat weg te leggen bij commissies. We moedigen aan om meer bottom-up in plaats van top-down te besturen, maar zo ver dat ieder lid een besluit kan nemen was voor mij ook “next level”. Natuurlijk zijn er nuances, maar Rob schotelde mij zo een aantal voorbeelden voor van situaties binnen Never Despair waaruit blijkt dat het niet alleen woorden van het bestuur zijn, maar dat deze bestuursstijl ook écht waargemaakt wordt.

Never Despair is hiertoe in staat, omdat het heel scherp heeft wat de missie en visie van de club zijn. En daarnaast, ook niet onbelangrijk, werken zij actief aan een situatie waarbij elk lid zich gezien, gehoord en gewaardeerd voelt. Vanuit daar voelt een lid de ruimte om zich uit te spreken, met ideeën te komen en voortvloeiend dus ook besluiten te nemen. In de nieuwe aflevering van Podcast Verenigd! vertelt Rob hier meer over.

Bestuursfilosofie met eigenaarschap, draagvlak en betrokkenheid

De aanpak van Never Despair vraagt een fundamentele andere manier van besturen dan op dit moment bij vele verenigingen het geval is. Het is even wennen voor zowel bestuur als de leden, maar zij bewijzen dat deze ‘bestuursfilosofie’ werkt en succesvol is. Eigenaarschap, draagvlak en betrokkenheid neemt toe. En in praktische zin is een situatie gecreëerd waarbij het bestuur niet voor alles wordt aangekeken en aan zet is. Het ontlast en verlaagt dus ook de druk op het bestuur. Iets waarvan ik weet dat dit voor vele besturen wenselijk is.

Meer over deze bestuursaanpak in het ´S-PORTCAFÉ

Rob is één van de hoofdsprekers op ons aankomend ’S-PORTCAFÉ op 15 mei bij Hockeyclub ’s-Hertogenbosch. Een uitgelezen kans om meer te horen over deze bestuursaanpak. Mocht je dus nog geen beslissing hebben genomen of je het ’S-PORTCAFÉ bijwoont, hopelijk heb ik met deze intro je interesse kunnen wekken! Als je komt, neem dan ook meteen een trainer mee, want ook hiervoor hebben we écht een boeiend verhaal. Voor het eerst een ’S-PORTCAFÉ voor niet alleen bestuurders, maar ook trainers(coördinatoren).

Direct aanmelden voor het ´S-PORTCAFÉ

Contact

Robert Barclay

Consulent Sport en Bewegen Verenigingen

T. 06 15 04 02 70

r.barclay@s-hertogenbosch.nl

Terug naar Nieuwsbrief en artikelen