Column Team Verenigingen: Heb ik eigenlijk wel plezier in het spelletje?

Door Irfan Gadzo

Vorige week adviseerde de Nederlandse Sportraad (onder leiding van Michael van Praag, kent u ‘m nog?) de minister om in 2030 een goed pedagogisch klimaat te realiseren. De zin die hun betoog zo'n beetje samenvat: "verleg focus bij kinderen van prestatie naar sportplezier". En dat zou dan moeten gelden voor "ieder kind in elke sport en bij elke sportaanbieder in Nederland". Dit geldt dus zeker ook voor jullie als vereniging. Niet alleen een veilig sportklimaat is van belang, maar ook een plezierig, pedagogisch verantwoord klimaat is cruciaal om mensen aan het sporten te krijgen en vooral ook te houden. Want, wetenschappelijk onderzoek laat al jaren zien dat positieve ervaringen in de jeugdsport bijdragen aan het in beweging krijgen en houden van de Nederlandse bevolking. Daar zal dus vanuit de overheid richting jullie flink op gestuurd en ingezet worden.

Ik vind dit advies van de sportraad zeker op zijn plaats. En misschien zelfs wel heel logisch, gezien het feit dat de vereniging ook een hoeksteen is in de ontwikkeling van menig kind. Want naast kinderopvang, onderwijs en andere vrijetijdssectoren is het van belang dat het ook bij de club goed toeven is.

Maar waarom zijn ouders eigenlijk veel minder kritisch en selectief als hun kind voor het eerst lid wordt van een club? Voor een schoolkeuze wordt uitgebreid rondgekeken, gevraagd, open dagen bezocht, recensies opgevraagd etc. En daar runt men de boel nog wel met professionals, toezichthouders en instanties die het klimaat van de school volgen en controleren. Bij clubs ben je echter vaak overgeleverd aan de vrijwillige ouder. Je zou daarom toch denken dat je juist bij een keuze voor een vereniging extra goed uitzoekwerk verricht?!

Gelukkig is dat bewustzijn er steeds meer. Als gemeente namen we daar een paar jaar geleden ook een voorschot op door o.a. de ‘Een Held Belt’ campagne te lanceren. De campagne richt zich op het stukje veiligheid op de club, want dat is en blijft prioriteit #1. Daarnaast hebben we de nodige voorwaarden voor een Positief Sportklimaat weten te koppelen aan onze Jeugdsportsubsidie. We zien dat dit heel veel clubs in de actiestand heeft gezet m.b.t. dit thema. Maar... de bovenstaande oproep van de Sportraad gaat dus nog een stuk verder dan alleen veiligheid op de club.

Nu voel ik natuurlijk genoeg bestuurders op mij af komen die denken: "Allemaal leuk en aardig, dat softe gedoe, maar wij willen ook (vooral) presteren (lees: winnen)." Ik heb goed nieuws! Dat hoeft elkaar niet te bijten! Sterker nog; plezier kan presteren versterken. Deze discussie doet mij altijd denken aan de oud-tennisser Andre Agassi, die de eerste helft van zijn professionele carrière volledig en alleen alles deed voor zijn bezeten vader. Totdat hij kortstondig stopte met tennis om zichzelf te hervinden. Hij ging op zoek naar het antwoord op de vraag of hij het tennissen überhaupt ooit wel leuk had gevonden. Gelukkig was zijn antwoord JA. Hij lanceerde zichzelf, voor het eerst in zijn leven vanuit de liefde voor het spelletje, tot #1 van de wereld en werd één van de grootste ooit.

Ik verwacht vanuit de landelijke overheid, zowel richting jullie als vereniging als richting ons als gemeente, een taak die we samen moeten vervullen. Een gezamenlijke taak die zicht richt op een pedagogisch verantwoord klimaat op de club. We gaan dit samen met jullie doen. We ontlasten jullie waar het kan, maar we hebben jullie inzet hierbij nodig. Jullie willen je leden behouden en wij willen de Bosschenaar zo lang als mogelijk aan het sporten houden. Het zijn doelen die elkaar op veel fronten overlappen. We hebben dus veel gemeen. Ik weet zeker dat we elkaar ook wat dit thema betreft helemaal gaan vinden!

Lees meer

Artikel: NLsportraad: 'verleg focus van prestatie naar sportplezier bij kinderen'

Volledige advies: Kinderen centraal: advies over het pedagogisch klimaat in de sport

Terug naar Nieuwsbrief en artikelen