Column Team Verenigingen: De Gelukkige Vereniging

Door Robert Barclay

Ik blik in deze column met plezier terug naar het ’S-PORTCAFÉ van vorige week. We mochten onze nieuwe wethouder Marianne van der Sloot verwelkomen. Zij vertelde o.a. waarom ze graag Sport in haar portefeuille wilde. Daarnaast trapte Marianne de ´S-PORT Complimentenweek af met een mooi compliment aan alle Bossche sportvrijwilligers. Hierover meer verderop in de nieuwsbrief.

Hoofdspreker van de avond was Job van Eunen. Samen met Roel van der Weide auteur van het boek - De Gelukkige Vereniging, “het geheim van trotse leden”-. Job haalde in zijn verhaal een aantal interessante punten aan die ik graag kort herhaal. Voorwaarden die nodig zijn om als vereniging 'gelukkig' te worden'.

De Gelukkige Vereniging

Belangrijke voorwaarden om als vereniging 'gelukkig' te worden zijn sociale veiligheid, gelijkwaardigheid en plezier. Drie zeer subjectieve termen, waar je als gelukkige vereniging je leden regelmatig op moet bevragen, en die centraal zouden moeten staan in het beleid. Elke verenging geeft aan plezier belangrijk te vinden, maar in hoeverre is het besef er dat plezier voor iedereen anders is? Het herkenbare voorbeeld tijdens het ’S-PORTCAFÉ is dat van de technische commissie. Een commissie die doorgaans bestaat uit de fanatiekelingen en betere sporters binnen de club. Zij halen hun plezier veelal uit beter worden, hard trainen en winnen. En bewust of onbewust projecteren ze hun interpretatie van plezier op de gehele vereniging. Ook de termen sociale veiligheid en gelijkwaardigheid geven te denken; hoe sociaal veilig is de club en hoe gelijkwaardig worden de leden behandeld?

Een tweede succesfactor van een gelukkige vereniging is dat de leden centraal staan. ”De vereniging is van de leden", zeggen we allemaal, maar werkt het ook echt zo? Of doen bestuurders vooral wat ze zélf denken dat goed is voor de vereniging? Traditioneel zijn alle ogen van de leden gericht op het bestuur in plaats van andersom. Deze situatie is door bestuurders zelf gecreëerd. De kunst is om als bestuur juist nadrukkelijk je ogen op de leden te richten! Op hetgeen zij belangrijk vinden en waar hun talenten liggen. Daar zit de energie en vervolgens vormt de koers en identiteit van de vereniging zich als het ware vanzelf. Met trotse en betrokken leden als resultaat!

Wil je meer weten hoe je als vereniging gelukkig wordt? Wij bieden je graag het boek “De Gelukkige Vereniging” inclusief verdere ondersteuning aan. Stuur hiervoor een berichtje aan jouw verenigingsondersteuner of via verenigingen@s-hertogenbosch.nl.

Robert Barclay
Team Verenigingen ‘S-PORT