Column Team Verenigingen: HELP! Mijn jeugdleden rennen weg!

Door Rinske Preijde

Deze maand is het de beurt aan mij om een column te schrijven voor onze nieuwsbrief. Iedereen binnen ons team heeft een thema of onderwerp waar hij of zij warm van wordt. Voor mij is dit het thema 'jongeren'.

Naar mijn mening enorm boeiend. Ik mag mijzelf net niet meer onder deze doelgroep scharen, en dat maakt het eigenlijk heel leuk. Ik ken de doelgroep en hun belevingswereld. Zeker de combinatie met mijn functie als sportwerker bij PowerUp073 maakt dat ik er dicht op sta.

Mijn verenigingsachtergrond

Vanaf kinds af aan ben ik altijd lid geweest bij een hockeyvereniging. Ik vond het fantastisch; een super leuke sport, en vooral ook gezellig met alle meiden onder elkaar. Maar... ook ik ben gestopt met hockeyen bij een vereniging. De reden? Om precies dezelfde reden waarom jeugdleden/jongeren anno nu ook stoppen. Geen tijd en geen flexibiliteit. Eigenlijk heel jammer, want ik vind het verenigingsleven echt super leuk en ik ben een sporter in hart en nieren..!

Stoppen is een feit

Uit recent onderzoek van NOC*NSF blijkt dat steeds meer jongeren om één van dezelfde redenen stoppen bij hun sportverenging. En dat ze stoppen is een gegeven, een feit. Het gebeurt. Maar hoe ga je om met deze redenen? Gebruik je ze als excuus voor de terugloop van je aantal jeugdleden? Of zie je het als gegeven en onderneem je er actie op?

De reden 'geen tijd' komt neer op andere prioriteiten. Bijvoorbeeld een bijbaantje of meer huiswerk. Probeer eens om te denken. (Jeugd)leden kunnen tegen betaling training geven voordat hun eigen training begint. Of tegen betaling achter de bar staan na de training. Als club kun je hen de mogelijkheid bieden om huiswerk tussendoor op de club te maken. Een win-win-win voor alle partijen!

Weet jij wat je (jeugd)leden willen?

Hoeveel procent van jouw leden zijn jeugdleden? Hoeveel daarvan wordt ooit om hun mening gevraagd? En wordt er dan ook iets mee gedaan?

Veel verenigingen denken in vaste, traditionele patronen. Het zijn vaak patronen die niet aansluiten bij de wensen van de jeugd van tegenwoordig. Zo is één van de hoofdreden voor mensen om zich aan te sluiten bij een vereniging het sociale aspect. Samen met je vrienden of vriendinnen een sport beoefenen die je leuk vindt om te doen. Plezier is de grootste drijfveer van het gemiddelde lid om lid te zijn van een vereniging. Investeer daar dus in!

Plezier tijdens het sporten, maar ook buiten de trainingen en wedstrijden om. Is er een plek waar de jeugd lekker kan blijven hangen na de training? Om samen een drankje te drinken? Kunnen ze daarnaast nog andere dingen doen? Bijvoorbeeld gamen, TikTok opnemen of een mogelijkheid om nog wat krachtoefeningen te doen?

Vraag, haal op en doe er iets mee

Jouw leden weten zelf waar ze het meeste plezier aan beleven en waar ze behoefte aan hebben. Vraag het ze! Laat daarna zien wat je doet met de opgehaalde informatie. Onderneem actie of deel waarom je geen actie onderneemt.

Als mijn hockeyvereniging een fitnessruimte opent waarvan ik gebruik kan maken wanneer ik wil, en alleen wedstrijden zou mogen spelen, zou ik mij direct weer aanmelden!

Wil je verder praten over het meer 'jongerenproof' maken van jouw vereniging? Neem contact op!

Terug naar Nieuwsbrief en artikelen