Column Team Verenigingen: Hoe veilig is jouw club?

Door Robert Barclay

Voor het gros van de clubs is de zomerstop aangebroken, of staat op het punt van beginnen. Tijd voor een welverdiende pauze voordat het nieuwe seizoen in september weer losbarst. Vanuit Team Verenigingen wensen wij iedereen alvast een hele fijne vakantie toe, geniet ervan!

Wij blijven tijdens de zomermaanden gewoon bereikbaar en beschikbaar voor verenigingen met vragen, knelpunten en ambities! Ook wij gaan van een paar weken vakantie genieten. Mocht jouw vaste verenigingsondersteuner met vakantie zijn, via verenigingen@s-hertogenbosch.nl kun je altijd iemand van het team bereiken.

Aandacht voor grensoverschrijdend gedrag en sociale veiligheid

In deze nieuwsbrief besteden we extra aandacht aan grensoverschrijdend gedrag en sociale veiligheid op de club. Het thema is helaas erg actueel, met de meest prominente gevallen bij Ajax en The Voice of Holland. Maar binnen de sport werden recentelijk ook weer gevallen gemeld in de tennissport, turnen, hockey en vorige week nog Vera Pauw als voormalig bondscoach van het Nederlands dames voetbalteam. Grensoverschrijdend gedrag komt overal en op alle niveaus voor, zoveel is intussen wel duidelijk!

Als gemeente vinden we het uiteraard ontzettend belangrijk dat iedereen kan sporten in een veilige sportomgeving. Dit is ook de reden dat we met ingang van dit jaar een aantal aanvullende voorwaarden hebben gesteld aan de Verenigingssubsidie op het gebied van veiligheid.

Hoe sociaal veilig is jouw club?

Wanneer de sportactiviteiten tijdens de zomerperiode op een wat lager pitje liggen is het wellicht een goed moment om met het bestuur te bespreken hoe sociaal veilig jullie sportclub is. In de eerder genoemde gevallen die de media bereiken gaat het met name over seksueel grensoverschrijdend gedrag. Dit geeft een vertekend beeld. Grensoverschijdend gedrag gaat om veel meer dan alleen seksueel grensoverschrijdende gevallen. Pesten, intimidatie, discriminatie en machtsmisbruik om er een aantal te noemen die ook veelvuldig in de sport plaatsvinden.

Ik kan je aanraden om de podcast te beluisteren die ik heb opgenomen met Astrid van de Griendt (GGD Hart voor Brabant) en Jan-Willem Evers (Vertrouwenscontactpersoon OJC Rosmalen). En de beste tip die ik kan geven is om met je Verenigingsondersteuner een afspraak te maken. Er zijn legio mogelijkheden om je club veiliger te maken.

  • VOG-verklaringen die je gratis aan kunt vragen
  • Het opleiden van een Vertrouwenscontactpersoon
  • Het High 5! Stappenplan van Centrum Veilige Sport

Na de zomervakantie krijgt onze “Een Held Belt” campagne een herlancering met nieuwe ambassadeurs en communicatiemiddelen. De campagne is gericht op het creëren van een sociaal veilige sportomgeving en het melden van grensoverschrijdend gedrag. Hierover lees je in de volgende nieuwsbrief meer.

Wacht niet tot het te laat is, want bij elke club komt grensoverschrijdend gedrag voor. Als bestuur wil je niet het verwijt krijgen dat je nalatig bent geweest.

Voor nu nogmaals een fijne vakantie gewenst namens het hele team!
Evy, Rinske, Irfan, Michiel & Robert

Contact

Robert Barclay

Consulent Sport en Bewegen Verenigingen

T. 06 15 04 02 70

r.barclay@s-hertogenbosch.nl