Column Team Verenigingen: Ik verenig, jij verenigt, wij verenigen

Door Robert Barclay

December is aangebroken. Traditioneel een maand van verbinding, viering, afsluiting en reflectie. Het jaar begon met zorgen en eindigt helaas ook met zorgen. We vielen van een coronacrisis in een energiecrisis. Gelukkig gebeurde er in de tussentijd ook genoeg positiefs! Persoonlijke hoogtepunten waren o.a. de ’S-PORTCAFE’s, Complimentenweek en de boeiende gesprekken voor Podcast Verenigd. Maar de meeste voldoening haalde ik uit de individuele begeleiding van verenigingen. Dan zijn wij als Team Verenigingen van de grootste meerwaarde. De rest van het team deelt een aantal van hun hoogtepunten in deze nieuwsbrief en blikt al voorzichtig vooruit naar 2023.

Ik kijk terug naar de eerste nieuwsbrief van dit jaar. Hierin sprak ik mijn hoop uit dat na een lange periode met beperkt fysiek contact de verenigingen weer volledig open mochten en de leden zich weer konden gaan verenigen, of misschien beter gezegd herenigen. Mijn hoop kwam deels uit. De corona beperkingen waren al vlug verleden tijd, de hereniging vond plaats. Maar het voelde nog niet meteen vertrouwd op de club. We moesten echt weer ontdekken hoe het ook al weer ging op de club. De lol en gewoonte van het samenzijn moest herontdekt worden. Dit had tijd nodig. Verenigen was meer dan ooit letterlijk een werkwoord.

De mate van verbondenheid bepaalt voor een belangrijk deel de kracht van de vereniging. Gedeelde waarden, gelijkwaardigheid, sociale veiligheid en een collectief doel zijn de werkzame elementen die voor deze verbondenheid zorgen. Waar de verbondenheid matig was zagen we ook de grootste gevolgen. Met als resultaat leden en vrijwilligers die na corona afgehaakt bleken te zijn.

Deze week was ik bij Tafeltennisvereniging Never Despair. Daar hebben ze sinds kort een nieuwe bestuurskoers aangenomen waarbij één van de uitgangspunten is: “Never Despair is een club waar iedereen een besluit mag maken”. Een mooi voorbeeld hoe heel bewust op gelijkwaardigheid wordt gestuurd. Met als opbrengsten extra energie, eigenaarschap, inzet van talenten en trots. Dit is de essentie van verenigen. Hoe bewust en actief wordt hierop bestuurd bij jouw vereniging? Een mooie vraag om tijdens de feestdagen eens op te reflecteren.

Voor nu wens ik iedereen veel verbondenheid toe tijdens deze feestmaand.
Zowel thuis als op de club!

Robert Barclay
Team Verenigingen

Contact

Robert Barclay

Consulent Sport en Bewegen Verenigingen

T. 06 15 04 02 70

r.barclay@s-hertogenbosch.nl