Nieuw seizoen, vernieuwende aanpak!

Door Robert Barclay

Je bent een hardwerkende en verantwoordelijke bestuurder die bijna dagelijks met de vereniging bezig is. Er gaat een hoop goed binnen de club en je hebt meestal ook plezier in je bestuursfunctie. Toch zijn er ook momenten van frustratie en onbegrip over zaken waar je geen grip op krijgt.

De ontwikkelingen...

Je ziet dat dingen niet meer zo soepel gaan als vroeger. Maatschappelijke ontwikkelingen hebben een steeds grotere invloed op de vereniging. Je merkt dat leden zich minder betrokken voelen, vrijwilligers lastiger te vinden zijn en dat clubactiviteiten die eerst zo populair waren een stille dood dreigen te sterven. Op het veld zijn spelers en ouders mondiger geworden en bij de selectieteams is de wil om te presteren al lang niet meer zo groot als het ooit was.

Maar hoe zie de toekomst eruit?

Je vraagt je soms af ‘wie zijn we eigenlijk nog als club?’; identiteit, clubtrots en zekerheden van vroeger zijn vervaagd. Besturen wordt er ook niet makkelijker op. Door alle veranderingen is er geen duidelijke koers. Als bestuur ben je eigenlijk steeds meer operationele zaken op gaan pakken om de boel draaiende te houden. Helaas ben je hierdoor te weinig met de toekomst bezig.

Patronen doorbreken

Natuurlijk wil je het tij wel keren. Je zou graag zien dat je als bestuur minder operationeel hoeft te zijn, en je meer kunt richten op de toekomst. Je ziet genoeg kansen voor de club. Er is zeker potentie voor groei, met voldoende leden en energieke vrijwilligers, maar het komt er niet echt van. Op één of andere manier moet het huidige patroon doorbroken worden.

Een dergelijk beeld zien wij als Team Verenigingen regelmatig bij clubs en zal voor veel verenigingsbestuurders (deels) best herkenbaar zijn. Het voortbestaan van de club is niet direct in gevaar, maar veel clubs worstelen wel met meerdere uitdagingen.

Veertig jaar ervaring

Met in totaal zo’n veertig jaar ervaring met het ondersteunen van verenigingen in ons team, kennen we de problematieken van clubs maar al te goed. Dat wil niet zeggen dat we hét gouden ei hebben; wel weten we hoe we clubs kunnen helpen!

Nieuwe ondersteuningsaanpak!

De eerste stap richting oplossing is het inzicht waar een ‘probleem’ vandaan komt. Of zoals Einsteins befaamde quote luidt: Als ik een uur had om een probleem op te lossen om mijn leven te redden, dan zou ik de eerste 55 minuten gebruiken om de juiste vragen te bepalen." Wij hebben daarom het laatste jaar veel energie gestoken in een nieuwe ondersteuningsaanpak die gebaseerd is op het stellen van de juiste vragen. Een aanpak die cruciale antwoorden en inzichten biedt. Een efficiënte en effectieve aanpak die bestuurders duurzaam helpt om de vereniging op koers te houden, sterker en toekomstbestendig te maken.

Drie tools

Binnen deze nieuwe aanpak ontwikkelden wij drie tools die elkaar aanvullen en gezamenlijk de aanpak ‘Naar een toekomstbestendige vereniging’ vormen:

 1. INZICHT –Verenigingsscan
 2. UITZICHT – Routekaart
 3. OVERZICHT - Bestuurlijk dashboard

Wat ons betreft zijn deze drie tools voor elk bestuur zeer waardevol. Wij hebben het harde voorwerk verricht. Nu is het tijd om deze tools aan te bieden aan onze verenigingen en clubs.

Wat gaat deze aanpak en het gebruik van de tools opleveren?

 • Cruciale inzichten: antwoorden op dé vragen die elke goede bestuurder moet willen weten.
 • Een reëel beeld hoe toekomstbestendig de club is, wat goed gaat en waarop zou bestuurd moeten worden. Met input van zowel bestuur als de leden!
 • Relevante data: niet meer besturen op gevoel en aannames, maar op basis van inzichten en feiten.
 • Een duidelijke koers en stappenplan.
 • Een dashboard dat inzicht geeft waarom dingen gaan zoals ze gaan. En belangrijker: hoe lossen we ze op!
 • Inzicht in de wensen en meningen van leden. Écht weten wat er leeft onder de leden.
 • Een breed draagvlak vanuit de club voor bestuursbesluiten.
 • Leden en vrijwilligers die zich gehoord en gezien voelen.
 • Nieuwe ideeën en energie.

Wij geloven dat deze drie tools iedere vereniging kunnen helpen om sterker en toekomstbestendiger te worden. En dus jouw taak als bestuurder leuker en makkelijker te maken.

Het mes snijdt aan twee kanten

Als Team Verenigingen zijn wij er om te helpen met de inzet van de tools. Uiteraard zijn we er ook om je bij te staan bij alle vervolgstappen. Deze nieuwe aanpak levert ons ook wat op: we krijgen nog beter inzicht hoe de verenigingen ervoor staan. We zien wat jullie nodig hebben, zodat wij gerichter kunnen ondersteunen.

Elke drie jaar een verenigingsscan

Wij zijn van mening dat elke goede clubbestuurder enthousiast zou moeten worden van de tools. We streven ernaar om elke drie jaar de verenigingsscan af te nemen. Ben je nieuwsgierig geraakt en wil je niet wachten tot je aan de beurt bent? Neem dan contact op!

Voor nu een heel fijn, sportief en succesvol seizoen gewenst. Hopelijk tot snel!


Contact

Robert Barclay

Consulent Sport en Bewegen Verenigingen

T. 06 15 04 02 70

r.barclay@s-hertogenbosch.nl

Terug naar Nieuwsbrief en artikelen

'Wij geloven dat deze drie nieuwe tools clubs helpen om sterker en meer toekomstbestendig te worden.'