Column Team Verenigingen: ‘Welkom zijn’ en ‘thuis voelen’

Kun jij je de eerste keer op de club nog herinneren? Hoe werd je ontvangen en wegwijs gemaakt? Had je een welkom gevoel? Wanneer en waardoor ben je je thuis gaan voelen? En op welk moment dacht je: ‘Ik wil bij deze club horen.’ En hoe is dat welkom nu bij jouw club geregeld? Hoe is die eerste kennismaking? Neem je er de tijd voor? Staat de koffie klaar? Geef je een rondleiding?

Natuurlijk zegt iedere club: ‘Bij ons is iedereen welkom!’ Ik geloof ook dat dat zo is. Ik denk alleen dat we niet altijd weten wat dat ‘welkom zijn’ en vervolgens ‘thuis voelen’ betekent. Het gaat namelijk niet om wat jij vindt, maar hoe een ander jouw club ervaart. Het blijft lastig om met deze bril naar je eigen club te kijken. Wil je je hier bewust van zijn? En wil je hier tools voor hebben? Kom dan op donderdag 11 april 2024 van 15:00-21:00 uur naar het leer- en kennisevenement ‘Gastvrijheid is een Kunst!’

Meer leden, deelnemers en vrijwilligers welkom heten?

Dan mag je dit evenement zeker niet missen! We dagen je met (maximaal) vier workshops en een inspirerende spreker uit om een gastvrije club te zijn! Je gaat naar huis met handvatten die je direct in je eigen organisatie toepast. Na dit evenement zorgen ’S-PORT, Huis73 en Galant ook voor de nodige ondersteuning om binnen de vereniging aan de slag te gaan met ‘welkom zijn' en 'thuis voelen’.

Zoals een goed tacticus ooit zei: “Je gaat het pas zien als je het door hebt.” Dus: wil je jouw blinde vlek verkleinen? Meld je dan aan voor het gratis evenement 'Gastvrijheid is een Kunst'

De waardevolle vereniging

Hier ook nog wat achtergrondinformatie over waarom we gastvrije sportverenigingen binnen onze gemeente zo belangrijk vinden. De (sport)vereniging verenigt mensen. Het brengt mensen bij elkaar. Je maakt er vrienden. Je deelt er lief en leed. De sportvereniging is ook een beetje opvoeder. Het leert jeugd en jongeren over normen en waarden.

Geen wonder dus dat in het bestuursakkoord ‘Slagkracht en Ambitie’ van onze gemeente de waarde van verenigingen terugkomt. Er staat letterlijk: “De sociale structuur bestaat uit de formele en informele netwerken, verenigingen, organisaties, scholen en sport- en wijkaccommodaties die onze gemeenschap rijk is.”

Sociale structuur onder druk

Binnen Team Verenigingen krijgen we vaak signalen dat deze sociale structuur onder druk staat. Verenigingen zijn op zoek naar vrijwilligers en leden en vinden het vaak lastig om leden te behouden. Genoeg signalen dus om jullie en andere maatschappelijke organisaties te ondersteunen in jullie zoektocht naar leden en vrijwilligers. Hiervoor zoeken we steeds meer de samenwerking met Huis73 en Galant.

Nieuwsgierig hoe we dit samen oppakken? Kom naar het evenement 'Gastvrijheid is een Kunst'.

Contact

Michiel Bulten

Medewerker Sport Verenigingen

T. 06 52 58 52 52

m.bulten@s-hertogenbosch.nl

Terug naar Nieuwsbrief en artikelen