Column Team Verenigingen: De weg naar de top van jouw club

Door Michiel Bulten

We zijn al een tijdje bezig om de kwaliteit van onze dienstverlening te verbeteren. Een belangrijk aspect hierin is dat we goed weten waar individuele clubs behoefte aan hebben, zodat wij jullie niet overladen met informatie en aanbod die niet relevant zijn. Wij hebben de vereniging enorm veel te bieden: van een cursus voor trainers tot een begeleidingstraject op maat. Op dit moment vuren we echter iedere kans, tool of ontwikkeling blind op de jullie af. Dit moet wat ons betreft anders.

Boom en berg

Aan de hand van onderstaand plaatje zijn de aandachtsgebieden van clubs visueel gemaakt via een berg en boom. Een boom staat stevig met zijn wortels in de grond en heeft zo een sterke en stabiele basis. Met de berg schetsen we het pad naar de top met de verschillende gebieden en obstakels. Voor een vereniging is dat niet anders. Deze afbeelding schetst de route die we met clubs willen doorlopen: samen op naar de top!

Illustratie 'Op weg naar de Top' van jouw club
Samen op weg naar de top van jouw vereniging

Het pad van de vereniging

Een stabiele vereniging heeft de sociale veiligheid en organisatie op orde. Een sterke vereniging weet dat ‘verenigen’ een werkwoord is en dat daar op gestuurd moet worden. Verenigen gaat niet vanzelf. Hoe houd je leden betrokken en zijn er voldoende vrijwilligers?

Door je focus te leggen op een positief sportklimaat kun je de vereniging nog leuker en inclusiever maken. Kan iedereen bijvoorbeeld echt zijn wie hij/zij/hen is? Is er aandacht voor de wensen en behoeften van het individu binnen de club en voelt de minderheid zich ook prettig in de vereniging?

Deze reis naar de top eindigt bij een vitale club. De club die intern zijn zaakjes goed op orde heeft. Een club die tijd, ruimte en middelen heeft om zich breder maatschappelijk in te zetten.

Je kiest je eigen bestemming en pad

Dit wil overigens niet zeggen dat iedere club de reis naar de top moet maken. Als club maak je eigen keuzes. Deze berg geeft een goed beeld waar je staat en welke weg je kunt bewandelen. En als je wilt ontwikkelen, waar je het beste kunt beginnen, waar je op kunt focussen en waar wij bij kunnen helpen.

Van schieten met hagel naar schieten met scherp

Alles begint met inzicht. Voor ons is dat het inzicht waarmee we jouw club helpen. Voor jou als bestuurder is dat het inzicht in hoe de club er daadwerkelijk voor staat. Met zicht in de club kunnen wij de club beter adviseren en zorgen dat de club alleen de informatie ontvangt die voor hen op dat moment relevant is. De kans dat je de informatie leest en gebruikt is dan vele malen groter. Wij stellen ons 'informatie-vizier' dus scherp en schieten gericht onze hulp en ondersteuningstrajecten op jullie af.

S-PORTCAFÉ: Op naar de Top!

Om dit inzicht voor de bestuurders en onszelf helder op het netvlies te krijgen, ontwikkelden we een verenigingsscan. Deze scan biedt jou als bestuurder essentiële inzichten in je eigen club. Tijdens het S-PORTCAFÉ op 16 januari vertellen we hier meer over en komen we met een concreet aanbod. In dit S-PORTCAFÉ bieden we inspiratiesessies op de thema's Veiligheid, Organisatiekracht, Verenigkracht en Positief Sportklimaat. Hierdoor is dit S-PORTCAFÉ voor een breed publiek interessant.

Jij wilt als bestuurder natuurlijk het beste voor jouw club. Dat kan door focus en een duidelijk pad te kiezen. Onze verenigingsscan en het vervolgtraject gaan jou (en ons) hierbij helpen. Zorg dus dat je aanwezig bent bij het S-PORTCAFÉ. Dan gaan we samen ‘Op naar de top!’

Tot 16 januari 2024!

Contact

Michiel Bulten

Medewerker Sport Verenigingen

T. 06 52 58 52 52

m.bulten@s-hertogenbosch.nl

Terug naar Nieuwsbrief en artikelen

'Jij wilt als bestuurder het beste voor jouw club. Dat kan door focus en een duidelijk pad te kiezen. Wij helpen hier graag bij.'