Het Bosch Sportakkoord in de spotlight

Sportacademie van Gent en FysioCompany De Haren


Welke activiteit gaan jullie uitvoeren?

Leon Rijken (FysioCompany de Haren): "Sportacademie van Gent heeft in samenwerking met FysioCompany de Haren een valpreventieprogramma ontwikkeld speciaal voor 50-plussers met een gemiddelde conditie. Beide partijen zijn gevestigd in Haren, Donk en Reit (’s-Hertogenbosch Noord), maar de intentie is dat iedere Bossche inwoner kan deelnemen aan het beweegprogramma. Een beweegprogramma dat onderscheidend is en méér diepgang heeft dan alle andere cursussen. We spelen in op dat de mensen te weinig bewegen, stijver worden en vaker vallen! Ook wel valpreventie genoemd. Een methodische cursus waarbij je leert je reflexmatig te beschermen tegen valletsel."

Hoe is dit actiepunt tot stand gekomen?

Sportacademie van Gent en FysioCompany de Haren werken al enige tijd samen op verschillende gebieden. De reden hiervoor: de locaties liggen op loopafstand van elkaar. Daarnaast delen beide professionals dezelfde visie en motivatie. Afgelopen periode hadden zij al vaker het idee om een beweegprogramma voor valpreventie aan te bieden. Helaas kwam dit nooit tot uitvoer vanwege de hoge kosten.

Frans van Gent (Sportacademie van Gent): "Sportacademie van Gent was in een andere stad al bezig met het thema valpreventie toen wij hoorden van het Bosch Sportakkoord. Dit was in onze ogen een mooi middel om de financiële barrière te verkleinen en het als een actiepunt voor het Bosch Sportakkoord in te dienen. Zo ontstond het actiepunt: Sportacademie van Gent gaat aandacht geven aan valpreventie voor ouderen. Het doel is om valpreventie aan te bieden voor een zo groot mogelijke doelgroep, ook voor mensen met een kleine beurs. Normaal gesproken is dit een doelgroep die hiervoor vaak niet in aanmerking komt, omdat valpreventie veel geld kost. Toen het idee concreter werd, hebben wij de samenwerking met FysioCompany de Haren gezocht."

Hoe is deze samenwerking ontstaan?

Frans van Gent: "Steeds meer mensen krijgen te maken met de balansproblematiek. Het zijn kenmerken van de ouder wordende mens. Daarom heb ik gezocht naar een partner, specifiek een fysiotherapeut, met visie. Iemand met dezelfde motivatie en inzichten als ik. Bovendien werkt Sportacademie van Gent al jaren samen met FysioCompany en liggen beide locaties op loop afstand van elkaar. Vandaar dat deze keuze voor de hand ligt. Daarnaast is ook de Buurtsportcoach vanuit ’S-PORT betrokken die meedenkt. Het zou mooi zijn als in de toekomst nog een samenwerking gezocht kan worden met zorginstellingen en/of gezondheidscentra in de wijk."

Later in het jaar spreken we Leon Rijken en Frans van Gent nog een keer om te horen over de voortgang van dit project.

Een man die een bosch sport akkoord overhandigd aan een andere man

Meer weten over het Bosch Sportakkoord en of dit iets voor jou is in 2021? Neem contact op met Evy!

Contact

Evy Pappot

Coördinator Sport & Preventie / Coördinator Positief Sportklimaat

T. (073) 615 55 85

e.pappot@s-hertogenbosch.nl