Geen kroket uit de muur, maar een halter, racket of bal uit een automaat!

Geplaatst op: 16 april 2021

 

Op 15 april is de eerste Sportautomaat van Nederland geplaatst in de Loekemanstraat in ’s-Hertogenbosch. Hiermee heeft de Brabantse stad de primeur in Nederland. De Sportautomaat is een innovatief concept. Met de automaat zet de gemeente in op een gezonde(re) leefstijl onder inwoners.

Huib van Olden, wethouder van o.a. Sport: “Met de Sportautomaat zet de gemeente nu actief in op het laagdrempelig stimuleren van sport en bewegen in de openbare ruimte. Het stelt klein sport- en spelmateriaal beschikbaar voor iedereen! Deze eerste Sportautomaat is een samenwerking tussen gemeente ’s-Hertogenbosch en Nijha.”

De gemeente ’s-Hertogenbosch heeft eerder samengewerkt met Nijha. In september 2020 plaatste de gemeente de eerste POP-UP Speelplek van Nederland. Ook dit was een concept van Nijha.


Van kettlebells tot speedladders, en van ballen tot hockeysticks

De ‘buitenberging’ voor sport- en spelmaterialen werkt met een app. Als gebruiker reserveer je een tijdsblok. Met de app open je de Sportautomaat. Zo krijg je toegang tot een uitgebreide selectie sportattributen van hoge kwaliteit. Na het gebruik plaats je alles terug in de automaat. Met een ingebouwd controlemiddel ‘ziet’ de automaat of alle sportattributen er weer inliggen. Gebruikers zijn daarmee samen verantwoordelijk voor de materialen. Dit alles samen maakt de Sportautomaat ‘hufterproof’.

De sportattributen zijn geschikt voor iedereen. Pionnen, balletjes, hockeysticks, kettlebells, dumbles, hoepels, bokshandschoenen en nog meer. Dit alles zit in een metalen kast die zo groot is als een elektriciteitskast. De Sportautomaat staat in de wijk Zuidoost, een heel actieve wijk met betrokken inwoners. Door samen actief te zijn ontstaat verbinding. De automaat ligt centraal in de wijk op een open veld naast het Cruyff Court. Hierdoor is de automaat makkelijk te bereiken en voor sporters veilig om gebruik van te maken.

Sport en bewegen voor elke Bosschenaar

Met dit nieuwe concept verlaagt de gemeente ’s-Hertogenbosch de drempel om te sporten en bewegen. Dit sluit perfect aan bij het doel om iedereen, van 0 tot 100 jaar en ouder, een laagdrempelig, geschikt en betaalbaar sport- en beweegaanbod te geven. Een doel dat urgenter en relevanter is dan ooit. Corona zorgt voor beweegarmoede onder veel mensen. Jongeren konden lange tijd niet sporten bij hun sportvereniging, sportscholen zijn al lange tijd dicht en seniorenclubjes zijn terughoudend in het organiseren van activiteiten.

Landelijk steunpakket

De gemeente ’s-Hertogenbosch maakt zich ook zorgen over de sociale en mentale gevolgen waar inwoners mee kampen door de coronacrisis. Met geld vanuit een landelijk steunpakket zet de gemeente per direct in op extra voorzieningen, materialen en activiteiten. De Sportautomaat is binnen het thema sport en bewegen één van die extra voorzieningen.

De Buurtsportcoaches van ´S-PORT en de sportwerkers van PowerUp073 dagen ouderen en jongeren in Zuidoost uit (weer) in beweging te komen. Met een afwisselend programma, goede begeleiding en laagdrempelige lessen moedigt de gemeente onder andere deze groepen aan lekker een uurtje te sporten. Buiten de geplande uren om is de Sportautomaat vrij te gebruiken door iedereen die wil.

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Binnenkort plaatsen we beweegfilmpjes en het programma dat de Buurtsportcoaches en sportwerkers organiseren. Klik op de button voor meer informatie en linkjes naar de app!

MEER INFORMATIE

Deel dit bericht: