Allereerste beweegroute start in de Gestelse buurt met wijkhelden

Geplaatst op: 25 mei 2022

 

Woensdag 25 mei was de feestelijke kick-off van de allereerste Beweging 073 in de Gestelse buurt. Je kan samen of alleen de beweegroute van 2 kilometer met verschillende oefeningen lopen vanaf BBS Nieuw Zuid. Met een telefoon en de Augmented reality-punten op de route zie je bekende gezichten uit de wijk en Bossche sporthelden de oefeningen voordoen. Iedereen kan zo op een makkelijke manier in beweging komen, samen met zijn of haar eigen held uit de buurt.Leuker en makkelijker bewegen voor kinderen en jongeren

De Beweging 073 is ontstaan uit de koker van oud-sporter en sportwerker bij de gemeente ’s-Hertogenbosch Alex Bekkers. Voor en mét de wijk zette hij deze allereerste beweegroute op. Alles wat je nodig hebt, is een telefoon waarop je De Beweging 073 app download met daarop de route door de wijk. Alex: “De beweegroute is opgezet voor kinderen en jongeren in de buurt, maar iedereen kan natuurlijk meedoen. Jongeren bewegen minder en daardoor zijn ze ook minder fit en gezond. Daarom hebben we gekeken hoe we bewegen leuker en makkelijker kunnen maken voor deze groep. Het resultaat: een laagdrempelige wandel- of hardlooproute waarbij je onderweg wel van hele bijzondere mensen instructie voor de oefening krijgt.” Alle oefeningen worden in een video voorgedaan. Door mensen uit de wijk zelf, wijkwerkers, maar ook bekende sporters zoals Huub Roos van FC Den Bosch.

Succes door de wijk zelf
Jongeren uit de wijk hebben zélf meegedacht en -ontwikkeld. En ook partners die actief zijn in de wijk, zoals De Gestelse Buurt Werkt, Kindcentrum De Vlindertuin, Farent, de Wijkraad Zuid en ´S-PORT hebben geholpen. Ufuk Kâhya, wethouder Samen Gezond ’s-Hertogenbosch: “Meer bewegen en meedoen is zo ontzettend belangrijk om gezond te worden en te blijven. Deze beweegroute dankt zijn kracht vooral aan de inzet van de wijk zelf.”

Samen in beweging
De route en de app met Augmented Reality is vooral gericht op jongeren. Met De Beweging 073 hebben de sportwerkers van PowerUp073 een extra middel jongeren in de wijk mee te krijgen. De oefeningen die onderdeel zijn van De Beweging 073 dragen bij aan tien verschillende motorische vaardigheden en zijn gebaseerd op het Athletic Skills Model. Er zijn makkelijke, normale en moeilijke oefeningen, zodat iedereen mee kan doen. Maar De Beweging 073 met de opvallende roze-gele paaltjes met QR-code in de buurt, is niet alleen bedoeld om uit te nodigen om meer en beter te bewegen. Juist doordat de route zo zichtbaar is in de wijk, nodigt het ook uit om samen mee te doen.

Doorontwikkeling
In de doorontwikkeling kunnen er bijvoorbeeld challenges gekoppeld worden om alle deelnemers te blijven stimuleren om mee te doen. Ook kunnen er makkelijk andere oefeningen/filmpjes worden toegevoegd aan de route, waardoor de route uitdagend blijft. Alex Bekkers: “Iedere wijk heeft haar eigen wijkgezichten die kunnen en willen helpen om anderen in beweging te krijgen. Met wat we leren in de Gestelse buurt kunnen we de app verder ontwikkelen en uitbreiden naar andere wijken. We blijven in beweging dus!”

Wil je meer weten? Ga naar www.debeweging073.nl. Hier vind je linkjes om De Beweging app te downloaden voor iOS en Android.

Contact

Alex Bekkers

Stedelijk Coördinator PowerUp073

T. (073) 615 30 97

a.bekkers@s-hertogenbosch.nl

Deel dit bericht: