Bodymap stimuleert de totale ontwikkeling van kinderen door heel veel te bewegen

Geplaatst op: 15 december 2022

 

Spelen en bewegen in de jongste levensjaren is dé sterke basis voor de ontwikkeling van jonge kinderen

Het is onze stip op de horizon om met de methode Bodymap een gezonde leefstijl, en in het bijzonder het belang van bewegen voor 0-8-jarigen, structureel op de agenda te zetten.

Op donderdag 19 januari om 20.00 uur is er een gratis online informatiemoment voor ouders over het werken met de methode Bodymap.
Klik op de link om je aan te melden voor ZOOMmeeting van Bodymap: https://us02web.zoom.us/meeting/register/tZYod-urqz0sGNMKPyVjKeVl7NtVBNBCzuO> Je ziet gelijk de bevestiging en daar staat ook de link naar de vergadering in.
Je kunt via de laptop, je tablet of je telefoon meedoen. Je kunt de activiteit ook in je agenda delen.

Een goede gezondheid is de basis voor elk kind! Sport en bewegen is een essentieel onderdeel van de gezonde leefstijl. Samen met Kanteel Kinderopvang, onderwijs, GGD, consultatiebureau, sportaanbieders en de gemeente ’s-Hertogenbosch hebben wij de handen ineengeslagen.

Helaas bewegen kinderen steeds minder dan vroeger. Spelen en ravotten heeft meer en meer concurrentie gekregen van de televisie, de tablet en de huidige gejaagde wereld. Met de wetenschappelijk bewezen methode Bodymap krijgen we inzicht en handvatten om kinderen veel en veelzijdig te laten bewegen. Niet alleen ontwikkelen kinderen zich hierdoor lichamelijk beter maar het zorgt ook voor meer zelfvertrouwen (mentaal). Het helpt ook om later goed te leren schrijven, rekenen, lezen en concentreren. Een doorlopende leerlijn bewegen is dan ook onmisbaar op ieder Kindcentrum.

Combinatiefunctionarissen waren al geschoold met de methode Bodymap en overtuigd van de meerwaarde. Dus moesten ook pedagogisch medewerkers én groepsleerkrachten 1, 2 en 3 hier ook enthousiast voor worden. En dat hebben we geweten! Wij zijn gestart met twee scholingsmomenten (deel 1 en 2) van Bodymap en letterlijk iedereen was meteen ‘om’. En zo is het vuurtje in ’s-Hertogenbosch aangewakkerd. Met een plan van aanpak zijn zij aan de slag gegaan en stapje voor stapje is gewerkt met tips van Bodymap.

Dit is er al gedaan!

In totaal zijn er door Kanteel vier, en door de gemeente ’s-Hertogenbosch ook vier, dus acht scholingen aangeboden. Dat betekent dat er nu ongeveer tweehonderd Pedagogisch medewerkers, locatiemanagers, IB-ers, groepsleerkrachten en zelfs directeuren geschoold zijn ! Wat een prachtig resultaat.

  • IB-er: "Zoveel meerwaarde voor elk kind dankzij de inzichten van Bodymap."
  • Groepsleerkracht: "Pas als we preventief gaan werken met Bodymap, kan elk kind een gelijke kans krijgen om zich optimaal te ontwikkelen."
  • Locatiemanager KDV: "Ik ben zo enthousiast, gun iedereen deze training en wil er met heel het team mee gaan werken."
  • Opvoedondersteuner Farent: "Wat was het een geweldige training; wat heb ik veel extra inzichten gekregen."
  • Pedagogisch coach KDV: “ik wil dat heel ons team van pedagogisch medewerkers gaan werken met Bodymap, al die inzichten. Woh wat een verrijking”

We gaan verder!

Om Bodymap echt goed uit te rollen en binnen het beleid te integreren, hebben we gekozen voor ambassadeurs.

Vier Kanteel locaties, zeven basisscholen en de HUB zijn aan de slag gegaan met het verder uitrollen. Juist niet van hogerhand, maar bottom-up. En dit werkt perfect! De mond-tot-mond reclame is zo groot dat ook andere kinderdagverblijven en basisscholen enthousiast zijn en aan de slag willen. Ons Kindbureau, Yoepie Kinderopvang en extra Kanteel-locaties zetten nu zelf docenten van Bodymap in om hun teams te scholen. Daarnaast zijn ook enkele kinderfysiotherapeuten, kinderwerkers van Farent en enkele jeugdverpleegkundigen van het consultatiebureau geschoold. Eigenlijk horen we alleen maar enthousiaste reacties😊


We zijn er nog niet maar de basis is gelegd. Materialen, extra scholingen, ervaringen uitwisselen, successen delen, het zijn allemaal nog uitdagingen waar wij voor gaan. En samen met het enthousiasme van de docenten Bodymap en al de geschoolde PM-ers en leerkrachten zijn wij ervan overtuigd dat iedereen het belang van Bodymap omarmt.

Onze stip op de horizon is nu geworden: in het schooljaar 2025-2026 heeft 50% van alle kindcentra in ’s-Hertogenbosch Bodymap in het beleid opgenomen. En ook de ouders zijn hierbij betrokken en enthousiast over het brede belang van bewegen😊

Monique Mallens

‘Ik ben meteen gestart om alle kinderen op de grond te laten zitten in plaats van op de stoeltjes’.

Contact

Monique Mallens

Consulent Sport en Bewegen Gezondheid

T. (073) 615 97 80

m.mallens@s-hertogenbosch.nl

Deel dit bericht: