Meiden met autisme willen ook gewoon sporten!

Geplaatst op: 05 april 2022

 

In april zijn we gestart met een aanbod van sportieve en creatieve workshops voor meiden van 8 t/m 18 jaar met autisme(-kenmerken). Ook deze zomer worden verschillende workshops aangeboden voor deze meiden. Houd deze website dus in de gaten voor nieuwe workshops!

Dit initiatief is door twee betrokken moeders gelanceerd en voor de start van de workshops is er een samenwerking met ´S-PORT gezocht.


Deze meiden kunnen nu laagdrempelig kennismaken met verschillende sporten en andere activiteiten. Plezier staat voorop! De workshop zijn in kleine groepjes van maximaal 6 meiden en worden door professionals gegeven.
Doel is om te kijken of er - op basis van deze ervaring - meer structureel aanbod op maat voor deze doelgroep georganiseerd kan worden.

WorkshopDatumTijdstipLocatieAanbiederKosten per les
Sieraden maken do 7 april en 23 juni16.00 - 17.30 uurBuitenhaven 85, Den BoschNicole Kidsart5 euro
Lasergamenzo 10 april16.00 - 17.00 uurBos Groote Wielen, Groote Wielenlaan 385, RosmalenLaser Flow5 euro
Crossfitza 23 april13.15 - 14.15 uurRietwaard 11, EmpelCrossfit Duketown5 euro
Boksenwoe 4, 11, 18 mei18.30 - 19.30 uurHazelaar, T.M.Kortenhorstlaan 6, RosmalenArsen Podjan Boxing5 euro
Boulderendo 9 en 16 juni16.00 - 17.00 uurJagersheuvelstraat 32, Den BoschBossche Boulders5 euro
Atletiek do 7 en 14 juli17.00 - 18.00 uurO.S.S. - Volo, Eendenkooi 13 in Den Bosch.Atletiekvereniging O.S.S. - Volo5 euro

Aanmelden voor één of meerdere workshops?

Stuur een e-mail naar de initiatiefneemsters met daarin de naam en ouder-contactgegevens naar creactiefdenbosch@gmail.com. Zeker ook als je nog vragen hebt!

Waarom eigen aanbod voor deze meiden?

Voor meiden met autisme(-kenmerken) is het extra lastig mee te doen aan standaard sport- en vrijetijdsaanbod. Met name in de omgeving van (team)sport hebben zij moeite om de passende sociale interactie en reactie te laten zien.
Vaak ervaren deze meiden te veel prikkels of hebben ze moeite om snel te schakelen.

Ze zijn ook vaak extra gevoelig voor in hun ogen onrechtvaardig verloop van wedstrijden en spel en voor meidenvenijn. Ze willen net als andere meiden ‘in een voor hen veilige omgeving’ en zonder label kunnen sporten.
Het zijn vaak meiden die wellicht ‘anders’ reageren, maar niet graag als ‘anders’ gezien willen worden. Voor deze meiden was er tot nu geen passend aanbod te vinden.

Behoefte aan sport- en vrijetijdsbesteding

Deze meiden hebben veel behoefte aan sport- en vrijetijdsbesteding. Het helpt ze om even los te kunnen komen uit ‘hun hoofd’. Bovendien draagt het bij aan meer sociale contacten. Er wordt nog wel eens gedacht dat zij dat niet willen, maar dat is niet het geval.
Eenzaamheid en depressieve klachten komen onder deze groep relatief veel voor. Verder ligt de meerwaarde in het vergroten van het zelfvertrouwen, het leren in sociale situatie en in contact komen met gelijkgestemden.

Contact

Luc van Eerd

Consulent Sport en Bewegen Uniek Sporten (stedelijk)

T. (073) 615 56 37

l.vaneerd@s-hertogenbosch.nl

Wendy Assmann

Projectleider Actiefindenbosch.nl

T. 06 52 58 52 63

w.assmann@s-hertogenbosch.nl

Deel dit bericht: