NIEUW: Sportpark Westerpark

Geplaatst op: 10 november 2022

 

In het Westerpark in ’s-Hertogenbosch is een nieuwe sportfaciliteit in de openbare ruimte geplaatst. Het is een Kratos park. Dit is een groot sporttoestel waarop en waarbij diverse lichamelijke oefeningen gedaan kunnen worden door jong en oud. Denk bijvoorbeeld aan uitdagende fitness, survival en calisthenics oefeningen, maar ook aan eenvoudige oefeningen die de spieren versterken.

Eerst onderzoeken, dan realiseren

Het sporttoestel is geplaatst nadat de Jongerenambassadeurs Den Bosch een behoefteonderzoek uitvoerden. De Jongerenambassadeurs zijn een groep jongeren die onze stad nog mooier en leuker willen maken. Dit doen zij vanuit verschillende focusgebieden, waaronder ‘Duurzame Stadsontwikkeling’ en ‘Sport’. Zij geven gevraagd en ongevraagd advies en activeren door het organiseren van verschillende activiteiten ook andere jongeren.

Met het onderzoek dat zij nu uitvoerden, richtten de Ambassadeurs zich op het meer toegankelijk maken van sport voor studenten. De uitkomst was duidelijk en concreet: jongeren hebben behoefte aan meer gratis sportfaciliteiten. Zij willen niet vastzitten aan dure sportschoolabonnementen en zij willen sporten wanneer hen dat het beste uitkomt. Tijdens het onderzoek kwamen de Jongerenambassadeurs erachter dat dit echter niet alleen geldt voor studenten en jongeren, maar ook voor volwassenen. Voor jong en oud dus!

Onder andere ’S-PORT, een initiatief van Gemeente ’s-Hertogenbosch, en Jongerenambassadeur Mara van Eijndhoven gingen aan de slag. Door samen de sportwensen te onderzoeken, de plek te bepalen en te brainstormen over mogelijkheden binnen het park, is er een mooi eindconcept ontstaan.

Bewegen én ontmoeten in de openbare ruimte

De plaatsing van het Sportpark in het Westerpark geeft jong en oud de kans om lekker te bewegen. Op een laagdrempelige manier, in de Bossche buitenlucht en op momenten die de gebruiker het beste uitkomen. Het Westerpark ligt bij het epicentrum van hogescholen, studentenhuizen en omwonenden. Hierdoor is het een plek waar verschillende doelgroepen elkaar kunnen ontmoeten. Gebruikers werken op deze plek dus aan de fysieke én mentale gezondheid.

Kansen voor de toekomst

“De plaatsing van het sporttoestel is één stap in de goede richting!”, aldus Mara van Eijndhoven, Jongerenambassadeur (portefeuille Duurzame Stadsontwikkeling). Maar als aanjager binnen de stad heeft zij een grotere visie voor Den Bosch. “Ik heb twintig studenten van het Talenten Atelier (KW1C) en een groep Business Innovation studenten (Avans Hogeschool) gevraagd mee te denken over de inrichting van een sportpark. Er zijn vijf mooie ontwerpen ontstaan. Alle behoeften en ontwerpen heb ik gebundeld tot één visie waar verschillende activiteiten, faciliteiten en doelgroepen bij elkaar komen. Het sporttoestel in het Westerpark is een mooi begin om iets groters te creëren. Mijn advies hierover draag ik graag over aan de juiste personen binnen de gemeente, zodat we met elkaar kunnen en blijven werken aan een gezond, gelukkig en sportief Den Bosch!”

Wil je meer weten over het werk van de Jongerenambassadeurs Den Bosch? Ga naar www.jadb.nl.

Deel dit bericht: