Opening Urban Dance Ground in West

Geplaatst op: 19 mei 2022

 

In 2021 is PowerUp073 in samenwerking met ’S-PORT een pilot gestart. Een pilot voor Urban Dance Grounds op verschillende plekken in ‘s-Hertogenbosch. Deze hippe dansvloeren zijn bedoeld om het bewegen in de openbare ruimte te stimuleren. Ook zijn de dansvloeren een middel om jongeren positief te activeren en aan te sluiten bij hun leefwereld. Die leefwereld omvat TikTok-filmpjes, challenges, dance battles, muziek, moves en meer. De pilot is succesvol! De officiële opening van de Urban Dance Ground in West is een feit. Deze opening vond plaats op woensdag 18 mei. De opening werd afgetrapt met een dance-off. Twee dansgroepen van jongeren uit West en Noord namen het tegen elkaar op in een challenge genaamd Powerbattle. De winnaars waren de meiden van team Noord. Zij namen een 1,2 meter hoge wisselbeker mee naar huis.

Plug & dance

Op het terrein van Jongerencentrum 4West ligt sinds enkele maanden een heuse Urban Dance Ground met de nodige muziekinstallatie. Jongeren kunnen hun eigen muziek ‘pluggen’ en zich uitleven op de blinkende zwart-witte dansvloer. Het succes van de pilot van vorig jaar heeft ervoor gezorgd dat er na de zomer een tweede Urban Dance Ground wordt gelegd bij Jongerencentrum Noord. Nu ligt daar nog een tijdelijke vloer die vervangen gaat worden door het ‘echte werk’.

Mix cultuur & sport

Hoe komt het dat de Urban Dance Ground zo aanslaat bij de jeugd? Medewerksters van ´S-PORT Rinske Preijde en Dewi van Maaren hebben daar een verklaring voor. Beide dames zijn kartrekkers van de pilot. “We merken dat veel wat er aangeboden wordt in de buitenruimte is ingespeeld op jongens of ouderen. De Urban Dance Grounds hebben juist een enorme aantrekkingskracht op meiden die willen dansen. Daarnaast bieden de vloeren een plek waar een mooie mix van cultuur en sport ontstaat. Denk aan graffiti, tricking, free runnen, muziek maken en producen. Jonge talenten komen samen rondom zo’n dansvloer. Een verrijking voor de stad.”

Jongerenwerker Soufiane Hanina en sportwerker Bouchra El Kadiri van PowerUp073 zien ook de toename van meiden die gebruikmaken van de dansvloeren in West en Noord. “Er wordt hier wekelijks getraind voor dansjes. Om hierop in te spelen organiseren we op 6 juli een Dans Battle in Noord. Iedereen mag meedoen. Maar we richten ons vooral op meiden tussen de 12-16 jaar.” Volgens de betrokken werkers maakt de combinatie van de veilige omgeving van een jongerencentrum én een openbare dansvloer met muziek de vloeren tot een succes. Een gouden match die jongeren uitnodigt tot samen bewegen.

Dansen in openbare ruimte meer mainstream

Als vervolg op de pilots zetten de organisaties nu in om het dansen in de openbare ruimte beter op de kaart te zetten. Jongerenwerker Lies van Lokven van PowerUp073 heeft samen met stagiaires korte films gemaakt die veelvuldig worden bekeken op TikTok (@Levenslies) en Instagram (@PowerUp073). “We zijn bezig om nog meer ‘how-to’ filmpjes te schieten om jongeren handvatten te geven hoe ze alles uit zo’n dansvloer kunnen halen. Dit doen we op een manier die ze aanspreekt,” vertelt Lies.

De bedoeling is dat Urban Dance zich als een olievlek verspreidt in de stad. Daarom staan er pilot-dansvloeren op de planning voor het ISK en bij Jongerencentrum Zuid-Oost. “Het is ontzettend belangrijk dat iedere jongere aan zijn talenten kan werken en een fijne beweegplek heeft in de buitenruimte!” aldus Rinske Preijde.

Over PowerUp073

PowerUp073 is een jongerenwerkorganisatie die jongeren in ’s-Hertogenbosch in de leeftijd 12-23 jaar uitdaagt het beste uit zichzelf te halen. Dit doen we door een vertrouwensband op te bouwen en te zijn daar waar de jongeren zijn. We richten ons ook op het versterken van de kracht van de ouders en de sociale omgeving.

Meer informatie over ons werk vind je op www.powerup073.nl en op social media.

Deel dit bericht: