COLUMN Kees Akerboom | Even een zijstap...

Geplaatst op: 24 februari 2023

 

een mooi voorbeeld van samenwerking tussen betrokken Bossche instellingen!

Toen de eerste Oekraïners naar Nederland kwamen werden wij al snel gevraagd om beweegaanbod te creëren voor de kinderen en jongeren. Daarnaast werd er met man en macht gewerkt om de basisvoorzieningen in orde te krijgen. De gemeente kreeg verantwoordelijkheid en nam die ook. In samenwerking met de scholen werd ook gezocht naar oplossingen voor onderwijs en die werden gevonden.
Waar wij al snel merkte dat bewegen en sporten hielp om de kinderen de gedachten te laten verzetten, was het wel erg lastig om ze naar het aanbod toe te leiden. Eerlijk gezegd speelde er nog teveel voor de families om hierop in te kunnen gaan. Veel vragen omtrent verblijf, werk en persoonlijke benodigde documenten hadden natuurlijk prioriteit. Ook de vraag hoe lang kunnen ze blijven, zorgde voor veel onzekerheid. Daarnaast kregen de meeste jongeren school online aangeboden vanuit Oekraïne!

Ik wil over deze situatie graag een mooi verhaal delen.

Ter inspiratie…
Wat ik erg mooi vond was de betrokkenheid van alle partijen om hulp aan te bieden. Denk aan scholen, stichtingen, bedrijven, kerk en gemeente. Maar ook wijkbewoners wilden graag helpen. Een ander mooi voorbeeld is: sportverenigingen! Sportacademie van Gent gaf al vroeg aan dat ze wilden meehelpen. Het belang van bewegen en het samenkomen wilden ze graag delen met de nieuwe bewoners. Juist om ze ook in contact te laten komen met de mensen uit de wijk. Mede door aanjagen van de wijkmanager Ronnie en bewoonster Olena is er een mooie groep ontstaan die regelmatig danslessen volgt op de Sportacademie van Van Gent. Voor structureel aanbod en de betaling daarvan is de Vincentiusvereniging ‘s-Hertogenbosch aangesloten, zij zorgden ervoor dat deze lessen betaald konden worden en dat willen ze de komende periode blijven ondersteunen. Om Van Gent en Vincentius te bedanken maakte de groep die regelmatig danst een collage! Deze werd ‘officieel’ overhandigd en toen kwam duidelijk het grote hart van de beide heren naar voren. Zichtbaar blij en ontroerd met het ‘kleine’ gebaar. Zij zetten zich gewoon in om de jongeren aan het bewegen te krijgen zonder daar iets voor terug te verwachten!

Wat Olena daarna via de vertaal app deelde was voor mij erg bijzonder en laat de kracht van samen bewegen zien. Op de collage staat een gebroken hart die staat voor al het leed dat de kinderen meemaken! Daaronder stonden een paar hele hartjes en die staan voor de blijheid en het plezier dat ze ervaren tijdens het wekelijkse uurtje dansen. Het moment ook als rust ervaren om even los te komen van alles wat er bij hen speelt en zich gewoon kind kunnen voelen.

Wat heerlijk om samen te werken met zulke gave partijen! Succes volgende week met het opstarten na deze vakantie week waarin misschien ook nog ruimte was voor Carnaval.

Foto vlnr: Ronnie van Gaal (Wijkmanager), Frans van Gent en Hans van Veen (Directeur Vincentius) luisteren naar de betekenis van de collage vertelt door Olena.

Ronnie luistert met Frans en Hans naar de betekenis van de collage door Olena


Vlnr Van Gent Olena en Hans van Veen Kinderen dansgroep

Contact

Kees Akerboom

Teamleider Sport en Bewegen Kids

T. 06 53 79 78 89

k.akerboom@s-hertogenbosch.nl

Deel dit bericht: