COLUMN Kees Akerboom | ‘Pap, we hebben een slang gezien!’

Geplaatst op: 11 september 2023

 

‘Children are biologically designed to educate themselves. They do it joyfully through play, questioning and exploration. We don’t need to educate children. All we need to do, is provide the conditions that allow them to educate themselves.’

Ik persoonlijk vind dit een mooie zienswijze. Tijdens de afgelopen vakantie heb ik weer gezien hoe leerzaam het is als kinderen de vrijheid hebben om te spelen en te ervaren. Wij zijn in de vakantie graag buiten. Dat heeft meerdere redenen. Ten eerste is het fijn om in de frisse lucht te vertoeven. Je komt dan vaak op nieuwe plekken; onze wereld en die van onze kinderen wordt groter. Daarnaast leren kinderen ontzettend veel van buiten spelen, verkennen en ontdekken.

Samen met kinderen op onderzoek uit

Zo waren we op vakantie net de auto uit en liepen mijn drie zoontjes al een paadje in om rond de camping te lopen. Na drie minuten kwamen ze rennend terug: “Pap, wij hebben een slang gezien, wel zo groot!” Ten eerste was ik blij dat het alleen bij zien was gebleven. Daarna leerde ik dat er op de camping geen giftige slangen waren. Natuurlijk wilden onze kinderen wel even wilden laten zien waar ze de slang gezien hadden. Voor de kinderen een hele ervaring; voor ons een mooi moment om samen met onze kinderen te onderzoeken wat je in zo’n situatie het beste kunt doen.

Snel nieuwe vrienden

Wat ook opmerkelijk is? De skills van kinderen om vanaf de eerste dag al andere kinderen te leren kennen. Via een gezamenlijke interesse of enthousiasme voor een spel zijn ze ineens ‘vrienden’. Of dit nou tijdens het zwemmen, voetballen of tafeltennissen is. Het bewegen gaat vanzelf. Motoriek, ruimtelijk inzicht en sociale vaardigheden komen samen. Tijdens het spelen komen de kinderen regelmatig bij je langs en vragen ze om iets lekkers. Dat willen ze natuurlijk ook meteen voor de nieuwe ‘aanwinst’ regelen. En als je dan vraagt hoe het nieuwe vriendje heet, kijken ze je bedenkelijk aan. Semi-geïnteresseerd vragen ze: “Hoe heet je eigenlijk?”

Waar is de wolf?

Vervolgens gaan ze met speelmateriaal, zoals een zakmes, zaklamp, rugzak, kompas en wat touw weer op pad om een hut te maken aan de rand van de camping. Ze hebben namelijk gehoord dat er een wolf rondloopt. Die willen ze vanaf de hut bespieden. Het vastpakken en voelen van materialen in combinatie met bewegen, is erg goed voor de ontwikkeling van jonge kinderen. Dit noemen we ‘sensomotorisch spelen’.

Optimaal genieten

Voor mij is het als ouder genieten om te zien hoe kinderen zelfstandig fantasie, creativiteit, samenwerken en bewegen samen laten komen. Het enige wat we als ouders hoeven te doen, is ze de ruimte geven om ze zo aan de slag te laten gaan. En natuurlijk moeten we aanvoelen of dit het juiste moment is om dat toe te kennen of juist duidelijk een grens aan te geven.

Waardevol: outdoor learning

Wat heb ik genoten van de speelmomenten van onze kinderen op vakantie. Ik trek graag een parallel met het nieuwe schooljaar. Voor het nieuwe schooljaar zetten wij ons namelijk weer in voor outdoor learning: we faciliteren lessen in de buitenlucht. Via innovatieteams gaat een aantal medewerkers van de deelnemende scholen werken aan een curriculum dat praktisch toegankelijk is. Ik wens deze teams veel plezier en succes bij het creëren van het nieuwe lesmateriaal.

Extra aandacht voor veelzijdig schoolplein

Daarnaast hebben wij ook nieuwe inzichten in de pleinactiviteiten tijdens de pauzes. Zoals wat hebben kinderen nodig? Hoe zorgen we voor minder ruzie op het voetbalveld? En wat is de beste indeling voor een schoolplein, waarbij je kinderen ook de ruimte geeft voor verbinding, rustige activiteiten en juist meer actieve spelvormen. Dit zodat er voor alle kinderen iets te halen valt. Zo wordt het surveilleren ook meteen een stuk fijner!

Op een beweeglijk nieuw schooljaar

Fijn dat we weer opgestart zijn. We wensen jullie veel plezier en beweegmomenten tijdens het nieuwe schooljaar!


Contact

Kees Akerboom

Teamleider Sport en Bewegen Kids

T. 06 53 79 78 89

k.akerboom@s-hertogenbosch.nl

'Voor het nieuwe schooljaar zetten wij ons in voor outdoor learning: we faciliteren dus lessen in de buitenlucht.'

Deel dit bericht: