Sportdag West: door en voor de wijk!

Geplaatst op: 11 mei 2023

 

Vandaag, op donderdag 11 mei, was het zover; de Sportdag West! Het was een dag waar al lang naar uitgekeken werd, want het was niet zomaar een sportdag. Het was een bijzondere..! De Sportdag West is tot stand gekomen door samenwerkingen tussen diverse organisaties, verenigingen en mensen uit de wijk. Met elkaar bezorgden zij meer dan 700 basisschoolkinderen een dag vol spel, sport, dans en plezier.

Maar niet alleen de kinderen kwamen in beweging. Ook ouders deden enthousiast mee! Na schooltijd waren er activiteiten voor ouder-kind koppels. Moeders met dochters, vaders met zoons, moeders met zoons, vaders met dochters; alle combinaties werden gemaakt. Tijdens de zumba clinics werd lekker gedanst, met het zaalvoetbaltoernooi ging het er fanatiek aan toe en bij de obstakelrun zagen we sterke staaltjes teamwork.

Terug naar het begin

De Sportdag West was een initiatief van BBS-manager Jennifer Artz. Zij vertelt hoe dit idee ontstond: “Aan het begin van het jaar bepalen we met onderwijs- en welzijnsinstellingen in de wijk op welke thema’s we ons dat jaar richten. Dit jaar ligt de focus op bewegen en muziek. Daarnaast vingen we geluiden op van de wijkbewoners zelf; er is behoefte aan diverse beweegmogelijkheden. Niet alleen voor jonge mensen, maar ook voor volwassenen. Dit werd 1 + 1 = 3: een sportdag georganiseerd door en met diverse partijen uit de wijk voor jong en oud!”

Door ´S-PORT en sportaanbieders uit de wijk

Met dit idee klopte Jennifer aan bij de medewerkers van ´S-PORT. Combinatiefunctionarissen (gymdocenten) en buurtsportcoaches gingen aan de slag om een programma in elkaar te zetten. Zij schakelden de hulp in van sportaanbieders in de wijk. Het idee hierachter: aan de wijkbewoners laten zien (en ervaren) welke verenigingen er dicht in de buurt zijn.

Zo ontstond er een heel divers programma voor jong en oud op dicht bij elkaar gelegen locaties in West. Op de pleinen van de twee BBS’en, in het Beatrixpark, in de gymzaal van de Jan Olieslagerstraat en in de sportzaal van de Churchilllaan gebeurde van alles. Kickboksclinics, dans- en zumbaworkshops, judolessen, lasergamen en een grote obstakelrun met o.a. stormbaan en klauterhelling.

Veel blije gezichten

De Sportdag West is een mooi voorbeeld van samenwerken in de wijk. Gemeente, organisaties en verenigingen in de wijk en wijkbewoners bundelen hun wensen en krachten. Zo organiseerden zij met elkaar een dag voor jong en oud, waarbij de sterke verbinding duidelijk te voelen was. Op naar nog veel meer van dit soort mooie initiatieven!

Als laatste nog een oproepje van BBS-manager Jennifer: “Wil jij als vereniging of sportorganisatie in West de volgende keer ook meedoen? En er zo voor zorgen dat de drempel om te sporten en bewegen voor inwoners lager wordt? Stuur mij een berichtje!” Jennifer Artz - j.artz@s-hertogenbosch.nl.


Deel dit bericht: