Stageavonturen bij ´S-PORT: Een nieuwe wereld van sport voor mij!

Stagiair Bjarn Schellekens

Mijn naam is Bjarn Schellekens en 9 januari begon ik aan een nieuw hoofdstuk van mijn studie. Gewapend met een stapel notitieblokken en een flinke dosis enthousiasme, begon ik bij de gemeente ’s-Hertogenbosch. De afdeling ’S-PORT, het hart van sport en beweging in de stad. Het eerste wat me opviel was de openheid en warmte van mijn nieuwe collega’s. Binnen de kortste keren had ik een heleboel nieuwe gezichten leren kennen, van collega’s tot sportliefhebbers uit alle hoeken van de gemeente.

Het helpen van mensen is iets wat ik ontzettend graag doe! Ik kreeg de gelegenheid om sportverenigingen verder te verbinden met ’S-PORT.

Er moest een onderzoek komen. Ik kreeg de onderzoekvraag: hoe bereiken we trainers bij de club welke informatiebehoefte hebben zij én wat betekent dat voor de werkwijze de club en/of binnen Team Verenigingen.

Onderzoek bereik trainers bij clubs

Eerst dook ik in alle informatie die te vinden was op het internet. Ook vroeg ik trainers een enquête invullen om zo hun perspectief van het verhaal te begrijpen. Dit hielp me om de communicatiebehoeften van trainers in kaart te brengen, zowel online als offline. Duidelijk werd dat 'S-PORT moeite heeft met betrokkenheid te genereren onder trainers. Daarnaast blijkt uit de enquête dat 45% van de respondenten 'S-PORT niet kent. Dit is natuurlijk een percentage dat een organisatie triggert die juist klaar willen staan voor iedereen binnen een verenigingen. Uit interviews met omliggende gemeentes, Tilburg, Eindhoven en Meijerijstad, zijn ook een aantal goede manieren gekomen waarop zij communiceren met de trainers in hun gemeente en wat dat oplevert.
Na weken van grondig onderzoek en analyseren kwamen er een aantal aanbevelingen naar voren. Vanuit die aanbevelingen kwam er één advies uit: het verbeteren van direct contact. Er moet een aparte mailinglijst komen voor trainers en trainingscoördinatoren in de gemeente. Deze lijst zou een nieuwsbrief, niewusbreichten ontvangen met daarin alle lopende en toekomstige diensten die ´S-PORT aanbiedt op dat moment. Het belangrijkste hierbij is: het nieuws moet écht relevant zijn voor alleen trainers. Uit onderzoek bleek dat 31% van de respondenten deze algemene nieuwsbrief namelijk niet interessant genoeg vindt voor hen als trainer. Want trainers hebben niet zoveel aan informatie op bestuurlijk niveau.

Door dit advies hoopte ik de trainers te voorzien van de informatie die zij nodig hadden zonder hen te overspoelen met details op bestuurlijk niveau. Weet dus dat binnenkort komt er meer informatie over deze mailinglijst. Want juist in deze veranderende tijd is het belangrijk om met deze trainingen jouw vereniging een kwaliteitsimpuls te geven, door in te spelen op de maatschappelijke veranderingen. Het is namelijk nu belangrijk om te weten: Hoe om te gaan met jouw sporters?
Verspreid deze informatie onder de trainers en trainerscoördinatoren om zo ervoor te zorgen dat 'S-PORT zoveel mogelijk trainers rechtstreeks kan bereiken. Houd hiervoor ook de social media-kanalen van 'S-PORT in de gaten!

Nu mijn stage ten einde loopt, kan ik met een glimlach terugkijken op mijn tijd bij ’S-PORT. Ik heb niet alleen veel geleerd over communicatie en onderzoeken, maar ik heb ook mensen verder kunnen helpen!

Wil je meer weten over het onderzoek? Stuur dan een berichtje naar mijn LinkedIn.

  • Wil je meer weten over het onderzoek? Stuur dan een berichtje naar mijn LinkedIn.
"Het helpen van mensen is iets wat ik ontzettend graag doe! Ik kreeg de gelegenheid om sportverenigingen verder te verbinden met ´S-PORT."