Steeds meer kruisbestuiving tussen sportverenigingen 

"Sporten hebben meer overeenkomsten dan verschillen.". Dit is een bekende uitspraak vanuit het Athletic Skills Model (ASM).


Bijna álle topsporters van nu, zelfs op Olympisch niveau, hebben in hun jeugd een veelzijdige sportopleiding gehad. Sporters die de wereldtop halen, zijn gemiddeld bij drie verschillende sporten langdurig lid geweest van een vereniging tot hun 15e levensjaar. 
Oftewel: sporters die zich graag maximaal willen ontwikkelen, doen er goed aan om zich breed motorisch te ontwikkelen. 

Dit geldt niet alleen voor de topsport, maar zéker ook voor de breedtesport. Gevarieerd sporten zorgt voor: 

  • Meer PLEZIER! 
  • Meer ledenbehoud
  • Minder blessures
  • Meer creativiteit
  • Beter aanpassingsvermogen
  • Betere sportprestaties

Ben creatief!

Volgens Joost Kuppens, Buurtsportcoach TOP'S-PORT, genoeg redenen voor al onze sportverenigingen om lekker creatief te zijn in trainingen. Niet alleen bij de jeugd, maar ook bij volwassenen. Het plezier en de motivatie voor sport dreigt in deze coronacrisis weg te vallen, dus het vergroten van plezier is ontzettend belangrijk.

Joost is naast Buurtsportcoach ook Rugbytrainer bij Rugbyclub The Dukes. De afgelopen weken gaf hij rugbytraining aan diverse sportclubs uit onze regio, zoals basketbal-, hockey- en rugbyverenigingen.

Meer overeenkomsten dan verschillen

Bij al deze sporten zijn aspecten van coördinatie belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan het ruimtelijk oriëntatie vermogen (mannetje-meer-situatie) en koppelingsvermogen (de bal verplaatsen terwijl je rent). Daarnaast komen een aantal grondvormen van bewegen, zoals rennen, draaien, ontwijken, vallen, schoppen en gooien in al deze sporten terug. Ten slotte hebben diverse teamsporten te maken met dezelfde mentale uitdagingen, zoals mentale weerbaarheid, focus en motivatie. 

Door de inzet van rugbytrainingen blijven trainingen bij de basketbal-, hockey- en voetbalvereniging afwisselend. Ook leren de sporters extra vaardigheden, zoals stoeien en tackelen. Joost laat de jeugdsporters daarnaast de rugbycultuur ervaren door de sporters te wijzen op zaken als respect, discipline, passie en kameraadschap. 

Bij diverse rugbyprojecten waar Joost bij betrokken is, doen de sporters naast de eigen sport ook aan dans, fitness, judo, voetbal, boksen, basketbal, frisbee en handbal. Een uitwisseling tussen de Rugby Academy Zuid en Hockey Club Den Bosch staat eveneens op de rol. 


Hoewel de visie van het ASM wat Joost betreft áltijd geïmplementeerd zou moeten worden, is hij blij met de eerste stappen die gezet zijn. Sportverenigingen weten elkaar te vinden. Het is misschien uit nood geboren, maar "vaak moet er iets gebeuren voordat er iets gebeurt". Aldus een bekende Nederlandse sporter.

Wil je meer weten over het ASM en de toepassing ervan? Stel je vragen aan Joost!

Contact

Joost Kuppens

Buurtsportcoach Topsport

T. 06 38 30 81 39

topsport@s-port.nl