Clubkadercoaching om sportplezier te vergroten


De trainer is misschien wel de belangrijkste vrijwilliger/medewerker op de club. Deze zorgt dat leden in beweging zijn en zich ontwikkelen. De trainer is vaak hét gezicht van de club. Investeren in de trainer zorgt voor meer leden en vrijwilligers en een gelukkige vereniging. Vandaar dat clubkadercoaching/trainersbegeleiding zo'n slimme zet is.


Column door Michiel Bulten


Clubkadercoaches2

'Trainers-coaches hebben grote invloed op het sportplezier van clubleden. Meer sportplezier zorgt ervoor dat leden langer lid blijven, zich vaker inzetten als vrijwilliger, nieuwe leden aantrekken en dat clubs vitaler worden.' Dit is een citaat uit Clubkadercoaching | Verenigingen - NOCNSF.

Trainers in de praktijk

Vaak worden vaders en/of moeders gevraagd voor het begeleiden van het team. Vol enthousiasme en met een map vol oefenstof storten zij zich op hun taak. Om er vervolgens achter te komen dat training geven niet zo makkelijk is. Je moet omgaan met de groep en met de dynamiek in de groep. Zorg er dan maar eens voor dat iedereen lekker in beweging is en dat ze jouw uitleg snappen. Wat doe je als de training even niet zo loopt als jij dacht? En dan heb je bovendien nog te maken met ouders langs de lijn die misschien ook iets van je training vinden. Is het geven van training dan nog steeds leuk?

Trainersbegeleiding

In cursussen wordt er vaak wel aandacht gegeven aan het technische en tactische gedeelte van de sport. Het methodische, didactische en pedagogische gedeelte is vaak maar een klein onderdeel hiervan. Met trainersbegeleiding/clubkadercoaching zorg je voor ontwikkeling op dit vlak. Daardoor worden trainingen nog leuker voor de deelnemers én voor de trainers. Verenigingen die hier beleid op ontwikkelen en deze functie opnemen binnen de club ervaren dat trainers en leden langer verbonden blijven.

Nieuwe vrijwilligers

Deze nieuwe functie vraagt om andere kwaliteiten dan het training geven. Je kunt hier een nieuwe groep ouders en vrijwilligers aanboren. De ouders/leden die best iets willen doen voor de club, maar geen training willen of kunnen geven. De rol van trainersbegeleider heeft een andere tijdsinvestering en je hoeft sportspecifiek niets te weten.

Wat doet Team Verenigingen?

We gaan graag in gesprek om meer uitleg te geven over de trainersbegeleiding op jouw club. Samen met het bestuur en de technische commissie ondersteunen we bij het opstellen van beleid. We ondersteunen bij het vinden van trainersbegeleiders en helpen bij de opleiding van deze nieuwe vrijwilligers. Daarnaast zorgen we voor een vraagbaak en scholing voor trainers en trainersbegeleiders. Deze procesbegeleiding valt onder de interventie Clubkadercoach. Bekijk deze video over clubkadercoaching.

Clubkadercoaches in ‘s-Hertogenbosch

In ’s-Hertogenbosch worden nu al clubkadercoaches ingezet bij HC ’s-Hertogenbosch (Jacques Brinkman), sv CHC en Gymnastiekvereniging FlikFlak. Clubkadercoach is een waardevolle interventie die nog volop in ontwikkeling is. Team Verenigingen is zelf ook nog lerende door middel van bijvoorbeeld een landelijke kennisdag. We kiezen ervoor om het net even anders vorm te geven dan in het filmpje omschreven. De komende tijd willen we meer verenigingen ondersteunen bij het begeleiden van hun trainers.


Clubkadercoaching in het kort:

Trainers-coaches hebben grote invloed op het sportplezier van clubleden. Meer sportplezier zorgt ervoor dat leden langer lid blijven, zich vaker inzetten als vrijwilliger, nieuwe leden aantrekken en dat clubs vitaler worden. Om een positieve sportcultuur te realiseren, is het belangrijk dat trainers-coaches niet alleen sportinhoudelijk, maar ook pedagogisch en didactisch bekwaam zijn. Trainersbegeleiding kan ze daarbij helpen. Maar hoe kun je als club dan trainersbegeleiding introduceren en normaal maken?

Een clubkadercoach kan hierbij helpen. Hij of zij helpt bij het opzetten van de trainersbegeleiding en ondersteunt de club één tot twee seizoenen, zodat trainersbegeleiding daadwerkelijk geborgd is binnen de club. Na vertrek van de clubkadercoach wordt deze rol overgenomen door de trainersbegeleider(s) van de club, zodat ook toekomstige trainers-coaches opgeleid kunnen worden.

Wil jij meer weten of wil jij aan de slag met trainersbegeleiding? Neem dan contact op met Michiel Bulten.

Terug naar Nieuwsbrief en artikelen

Contact

Michiel Bulten

Medewerker Sport Verenigingen

T. 06 52 58 52 52

m.bulten@s-hertogenbosch.nl