''Help, mijn leden lopen weg!''Namens Michiel Bulten - Team Verenigingen

Het contact met je leden houden is lastiger dan ooit. De hele sportsector staat on hold. Lege velden, stille kantines en verlaten sportparken. En het geduld van de leden raakt op. Ze hebben contributie betaald en willen daar ook iets voor terug en dat is: lekker sporten en plezier hebben met hun teamgenoten!

Dan maar 'nét niet'!

Ik merk dat veel verenigingen nu geen aanbod hebben voor hun (jeugd)leden. Veelgehoorde opmerkingen zijn: “De mensen willen hun eigen sport doen en dat kan nu niet...”, “we kunnen wel een alternatieve training bieden, maar daar zijn de leden al snel klaar mee. Het is allemaal nét niet...”. Klopt helemaal, het is het allemaal ‘net niet’. Echter, het alternatief is niets doen. Doe dan maar ‘net niet’!

Bedreigingen.. of kansen?!

Niet geheel toevallig hoor ik steeds vaker dat leden overstappen op andere sporten die je nu wél kunt doen. Hardlopen en fietsen zijn momenteel ongekend populair. Al die nieuwe hardlopers en fietsers doen dit zonder lid te worden van een vereniging. Wat is hiervan het blijvend effect als de verenigingen weer open mogen? Zien we die ‘corona-lopers’ en ‘corona-fietsers’ dan nog terug op de club?

Natuurlijk is dit een bedreiging. Toch liggen binnen de vereniging genoeg kansen om die potentiële corona-fietsers en -lopers betrokken te houden, zodat ze niet overstappen of afhaken. De vereniging is veel meer dan de plek waar je sport. De vereniging brengt gezelligheid, de vereniging zorgt voor ontmoeting en vriendschappen.

Dit is lastiger dan normaal, maar met wat creativiteit kan er nog veel. Volwassenen mogen sporten in tweetallen en voor de jeugd liggen veel opties in de buitenlucht. Je jeugdleden zullen blij zijn met een sportief speluurtje. Ze blijven in beweging en ontmoeten vriendjes en vriendinnetjes die ze missen, omdat de scholen (nog) gesloten zijn.

Sportplezier is dé kracht!

Ik hoor je al denken: “Maar voor mijn sport kan dat niet!”. Ik geloof dat dit voor iedere sport kan. In deze tijd is sport aanbieden dé kracht van de sportvereniging. Het gaat nu even niet om de sport specifieke trainingen, maar om plezier, ontmoeting, in beweging zijn en gezondheid. Hoe? Lees snel verder.

Voor de jeugd

Spelmiddagen voor de jeugdleden met spellen als trefbal, tikspelen, estafettes en andere spellen zijn één van de mogelijkheden. Wel eens gehoord van het Athletic Skills Model? Het is wetenschappelijk onderbouwd dat sporters die zich breed motorisch vaardig ontwikkelen, minder blessures, meer creativiteit en meer plezier in de sport hebben.

Voor volwassenen

Het op peil houden van de conditie met bootcamp of callanetics is via live trainingen op het sportpark mogelijk. Of hebben jouw leden behoefte aan oefeningen die ze in eigen tijd kunnen doen? Breng de sport- en beweegmogelijkheden in de wijk in kaart en maak een conditietraining door de wijk. Wees creatief!

Blijf in gesprek met de leden via een online meeting. Vraag waar de club mee kan helpen en kom erachter wat de verwachtingen van je leden zijn. Maak contact en zorg voor verbinding.


Om je op weg te helpen en te inspireren vind je hier een paar goede voorbeelden en handige linkjes:

Ben je juist op zoek naar inspiratie voor beweegoefeningen voor jeugdleden? Bekijk de beweegspellen hieronder:

Wil je verder sparren? Of heb je inspiratie nodig voor wat je kunt betekenen voor jouw leden? Neem contact op met Michiel Bulten.

Contact

Michiel Bulten

Medewerker Sport Verenigingen

T. 06 52 58 52 52

m.bulten@s-hertogenbosch.nl